HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

Csoda történt Tiszaladányban

2011. november 1. (kedd) 13:12
 
Megújult Tiszaladány református temploma, az Istentisztelettel egybekötött avatást október 30-án bonyolította le a település református gyülekezete.


[3_180] templom 02Portálunk szeptemberben számolt be arról, hogy jó ütemben halad az épület felújítása, akkortájt a toronyban helyeztek el egy időkapszulát. Most befejeződtek az utolsó simítások is, az immár régi fényében pompázó templomban Dr. Börzsönyi József a Zempléni Református Egyházmegye esperese köszöntötte a helyieket, illetve a környező településekről érkezetteket. Beszédében dicséretét fejezte ki Görög Marianna Tiszaladány református lelkipásztora felé, aki május elsejétől vezeti a gyülekezetet és úgy cseppent fiatalon a Nemzeti Diverzifikációs Program támogatásával megvalósuló munkába, hogy akkor még egyetlen téglát sem mozdítottak el a helyéről. Ünnepi beszédében Koncz Ferenc országgyűlési képviselő megjegyezte, hogy a bánkódások után az öröm időszaka jött el a gyülekezet életében. – Hit nélkül ez az építkezés nem történhetett volna meg, jelenlegi világunkban nagyon nehéz elkezdeni egy ilyen munkát, hogy a befejezésről már ne is beszéljünk – mondta a honatya, majd így folytatta - mindennapjainkban sokszor szembesülünk azzal, hogy értelmetlen építkezéseket tartanak elsődlegesnek, ám éveink múlásával egyre inkább érezzük az érték, jelen esetben a templom fontosságát, amelybe a hit is beépült. [8_180] templom 03Egy településre tévedő idegen két dolgot tekint meg általában, a templomot és a temetőt, e kettő elárulja, milyen emberek élnek ott. A temető arról árulkodik, mennyire tartják fontosnak a múltat, milyen tisztelet övezi a felmenőket, míg a templom a jelenre fókuszál, illetve a jövőbe vetett hitről ad számot. Aki templomot épít, újít fel, az közösséget is épít, bízik a jövőben. Tiszaladányban semmi nem fejezi ki jobban a jövőbe vetett hitet, mint a megújult templom, bíznak az emberek magukban és egymásban – hangoztatta Koncz Ferenc, majd elismerését fejezte ki a munkálatokban résztvevők, és elsősorban a fiatal lelkészhölgy felé.

Imádkoztak

[15_180] templom 04A kórusművekkel és szavalatokkal színesített avatóünnepségen szót kért Dr. Liszkai Ferenc polgármester, aki a település, ezen belül a református egyház történetéről adott tájékoztatást, majd megjegyezte, büszke arra, hogy a felújítás az ő éltében történt meg. – A templom tornya messziről jelzi az idelátogatónak, hogy itt egy életképes közösség él. Tennivaló akad még bőven, de ha ez a közösség újjá tudta varázsolni a templomot, akkor képes leküzdeni a legnehezebb feladatokat is – hangsúlyozta a polgármester. A program végén Görög Marianna ismertette a felújítás részleteit. – [10_180] templom 05A feladat nagy volt, és mindehhez hiányzott a tapasztalat. Imádkoztunk, imádkoztam, kértem az Istent, segítsen. Érkeztek az ország más részein történő építkezésekről szóló rossz hírek és ezek a hangok térdre kényszerítettek minket Isten előtt. Imádságos szívvel kerestük a megbízható vállalkozót, és a Jóisten nem hagyott cserben bennünket, a végeredmény önmagáért beszél. Itt csoda történt – fogalmazott Görög Mariann, majd apró ajándékokkal lepte meg mindazokat, akik kimagasló munkájukkal járultak hozzá a református templom és környezetének megújhodásához.

[12_960] templom 06

[9_960] templom 07

[0_960] templom 01

[14_960] templom 08

[3_960] templom 02

[7_960] templom 09

[8_960] templom 03

[1_960] templom 10

[13_960] templom 12

[15_960] templom 04

[5_960] templom 11

[10_960] templom 05

[4_960] templom 13

[6_960] templom 14

[11_960] templom 16

[2_960] templom 15

- SfL -

Vissza