HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Fiatalok jutottak munkához Szerencsen

2012. november 7. (szerda) 19:35
 
Huszonhét fiatal munkalehetősége biztosított annak a projektnek a nyomán, amely az archív anyagok digitalizálására fekteti a hangsúlyt a Szerencsen működő Zempléni Múzeumban.


[2_180] digi 03A helyi szinten október 31-én indított Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) programjának célja, hogy a nemzeti kultúra szempontjából fontos, és adott helyen őrzött értékek minél teljesebb mértékben, integrált módon váljanak elérhetővé könnyen, egyre több ember számára a digitális világon belül. A Szerencsen megtartott projektnyitón jelen volt Fórizs Zoltán digitális archívumi főigazgató-helyettes aki elmondta, hogy a belügyminiszter mintegy százharminchétmillió forintot bocsájtott az Archívum számára. Ez hét településen kétszáz fő alkalmazását segíti, elsők között Szerenccsel, ahol huszonhét fiatal közreműködésével kezdődött el a múzeum anyagának feldolgozása. [1_180] digi 02Fazekasné Majoros Judit a Zempléni Múzeum igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy lesz mivel foglalkozniuk a Digitális Közfoglalkoztatási Mintaprogramban résztvevőknek, hiszen cirka egymillió képeslap vár feldolgozásra a mintegy háromszázezres ex libris, azaz olyan sokszorosított, kisméretű grafikai alkotások mellett, amelyek a kötetek tulajdonosait jelölik - a könyvek tábláinak belső oldalára ragasztva. - Ugyancsak digitális archiválásra vár kétezer-ötszáz néprajzi-történeti kategóriába sorolt tárgy, egy hatalmas könyvgyűjtemény, továbbá az adattár. A pátriában monumentálisnak számító gyűjteménynek a feldolgozásával eddig csupán egyetlen alkalmazott foglalkozhatott érdemben, mert a csekély múzeumi létszám elsősorban a vendégek, kiszolgálására korlátozódott, egyszóval kifejezni nem lehet a program segítésének jelentőségét – fogalmazott Fazekasné Majoros Judit.
[3_180] digi 05Koncz Ferenc szerencsi polgármester szerint nem csak a múzeumi rendszerezés miatt hatalmas az előrelépés a városban, de a munkahelyteremtés kapcsán is. – A huszonhét alkalmazottat hamarosan követi még tizenhárom, és ígéretünk van további negyven fő bevonására. A mintaprogram megvalósulását a város iránti elismerésként is fel lehet fogni, hiszen elsők között kaptuk meg a lehetőséget a projekt beindítására. Hangsúlyozottan örülök annak, hogy komoly végzettséggel rendelkező fiataloknak nyújt munkalehetőséget a projekt – fogalmazott a polgármester.

[0_960] digi 01

[2_960] digi 03

[3_960] digi 05

- SfL -

Vissza