HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Internetes vásárlás

2015. február 21. (szombat) 13:47
 
Az interneten történő vásárlás, jogi szakkifejezéssel, üzlethelyiségen kívül kötött, távollévők között létrejött szerződésnek minősül. Az ilyen vásárlás esetén, a fogyasztót indokolás nélküli elállási jog illeti meg, ennek azonban, több részletszabálya, buktatója is van.

Lényeges szabály, hogy a fogyasztóvédelmi rendelkezések, a fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződésekre érvényesek csak. Amennyiben vállalkozás-vállalkozás között jön létre az adás-vétel, ezekre nem vonatkozik. Nem alkalmazhatóak továbbá a fogyasztóvédelmi szabályok akkor sem, ha két magánszemély közötti a szerződés. Vagyis, ha a vásárló webes árverési felületen magánszemélytől vásárol, nem illeti meg az indokolás nélküli elállási jog!

A fogyasztó az elállási jogát a termék adásvételére irányuló szerződés esetében a termék átvételének napjától, szolgáltatásnyújtásra irányuló szerződés esetén a szerződés megkötésének napjától számított tizennégy naptári napon belül gyakorolhatja.

Az elállási jogot a szerződés megkötése és a termék átvételének napja közötti időszakban is gyakorolhatja a fogyasztó. Ha a vállalkozás az elállási, illetve felmondási joggal kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségének nem tett eleget, az elállási határidő tizenkét hónappal meghosszabbodik.

A fogyasztót terheli az elállási nyilatkozat megfelelő határidőben történő benyújtásának igazolása, így továbbra is javasolt az elküldött e-mailek másolatát lementeni, vagy a postai úton feladott küldeményt tértivevénnyel küldeni.

A vállalkozásnak haladéktalanul, de legkésőbb az elállásról való tudomásszerzésétől számított tizennégy naptári napon belül kell visszatérítenie a fogyasztó által megfizetett teljes összeget, ideértve a teljesítéssel összefüggésben felmerült költségeket is (például postaköltség).

Termék adásvételére irányuló szerződés esetén a vállalkozás mindaddig visszatarthatja az ellenszolgáltatás összegét, amíg a fogyasztó a terméket vissza nem szolgáltatta, vagy kétséget kizáróan nem igazolta, hogy azt visszaküldte. Nem illeti meg a vállalkozást a visszatartás joga, ha vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza.

A fogyasztó köteles a terméket haladéktalanul, de legkésőbb az elállás közlésétől számított tizennégy napon belül visszaküldeni, illetve a vállalkozásnak vagy a vállalkozás által a termék átvételére meghatalmazott személynek átadni, kivéve, ha a vállalkozás vállalta, hogy a terméket maga fuvarozza vissza. A visszaküldés határidőben teljesítettnek minősül, ha a fogyasztó a terméket a határidő lejárta előtt elküldi. A fogyasztó kizárólag a termék visszaküldésének közvetlen költségét viseli, kivéve, ha a vállalkozás vállalta e költség viselését.

Dr. Strassburger Gyula

ügyvéd

Vissza