HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet 5. – Az edelényi barokk kastély

2020. április 17. (péntek) 08:02
 

Magyarország egyik legpazarabb barokk kastélya, az edelényi L’ Huillier- Coburg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Edelény városában található, a Bódva által újra körbe ölelt Kastély-szigeten. Az épület és a park restaurációja a magyar műemlékvédelem egyik sikertörténete.

A Bódva parti kisvároshoz tartozó Borsod kisváros egyik elődtelepülésén épült fel a honfoglalás után a vármegyének nevet adó földvár. Edelény is árpádkori település, első okleveles említése 1299-ből való. A török idők, s a kuruc szabadságharc ezt a vidéket is erősen megviselte, népessége erősen lecsökkent.  Az edelényi birtokot L’ Huillier János Ferenc előbb bérelte a Rákóczi családtól, majd a vagyonelkobzás után 1725-ben egy bizonyos összeg befizetését követően királyi adományként a tulajdonába került. Neki köszönhetjük a pátját ritkító szépségű barokk kastélyt, amelyet valamikor 1715-30 között építettek. A felhasznált kő a közeli bányából került ki, a téglát helyben égették, a gerendákat máshonnan vásárolták.  Egy feljegyzés szerint az alapok ásásán, lerakásán mintegy százötven munkás és 16 kőműves dolgozott, jórészt helybéliek, de a mesterek közt idegenek is voltak, folyamatosan csökkenő számban. Az épület köré csodálatos parkot is építettek, amely gyakorlatilag majdnem az egész szigetet kitöltötte. A főbejárat és a déli (hátsó) kapu közötti távolság 272 méter. A kastély főhomlokzatának a szélessége, a saroktornyokkal együtt 85 méter. A címerrel díszített főbejárat fölött, az első emeleten díszes erkély található. Az épületbe lépve egy nyolc szögletű előcsarnokba lépünk, a díszes fölépcső vezet az emeleten található díszteremhez.  A termek, szobák mennyezetét csodálatos festmények ékesítik.

A kastély Dessewffy Ferenc örökös nélküli halálát követően 1820-bn a kincstár birtokába került, ahonnan Ferdinand  Szász-Coburg Gotha-i német herceg megvásárolta. Felesége Koháry lány volt, s a kastélyt a térségben lévő érdekeltségeik birtokközpontjának szánták. Az épület egy részét 1861-ben bíróság céljára bérbe adták. Az 1910-ben kezdett felújítást a világháború megakasztotta. A kastély 1928-aban az Igazságügyi Minisztérium tulajdonába került és főrendi lak helyett állami hivatalokat helyeztek el benne, rendőrség és börtön is működött falai közt. A második világháborút szerencsére pusztítás nélkül túlélte, s ezt követően továbbra is különböző hivatalok működtek az épületben, amely állaga folyamatosan romlott.

A rendszerváltást követően nagyon hosszú időn keresztül üresen állt. Előbb a tetőszerkezetet javították ki, hogy megakadályozzák a további pusztulást, s közben luxus kastélyszállodától a kaszinóig sok mindent álmodtak a falai közé, de egyikből se lett semmi. Végül 2009 és 2014 közt, több ütemben teljes felújításon esett át. Eredeti szépségében pompázik a kastély és a park is. Az épület múzeumként (3D-s moziterme is van!) és rendezvényközpontként működik. Az utazási korlátozások feloldását követően, ha a vidéken járnak, érdemes megtekinteni!

(Csontos László)

Vissza