HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Ünnepi közgyűlés a forradalom és szabadságharc emlékének

2024. március 14. (csütörtök) 16:27
 

Ünnepi közgyűlésen hajtott fejet a márciusi ifjak előtt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ülésen átadták a Lévay József-díjat is, amelyet idén Szabó Dániel kapott. Az elismerést a 91 éves díjazott hozzátartozója vette át a Közgyűlés elnökétől.

A Vármegyeházán március 13-án megtartott rendhagyó közgyűlésen ünnepi műsorral emlékezett a forradalom és szabadságharc kitörésének napjára Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata és meghívott vendégeik. Az eseményen Bánné dr. Gál Boglárka, a közgyűlés elnöke köszöntötte az ünneplőket. Mint mondta, március 15-e olyan alkalom, amely a nemzeti minimum részét képezi. – Nemzeti minimum, mert stabilitást ad, hiszen dúlhat háború, tarolhat világjárvány, de ez a nap, pontosabban március 15-e mindig az identitásunk fontos sarokköve marad. Nemzeti minimum, hiszen ilyenkor evidens, hogy mellünket trikolór kokárdával díszítjük. Nemzeti minimum, hiszen azt is tudjuk, hogy ha kilépünk az utcára, a villanypóznákat a piros-fehér-zöld lobogó ékesíti majd – mondta Bánné dr. Gál Boglárka, hozzátéve, hogy ilyenkor óvodás és kisiskolás korú gyermekek tömege szavalja Petőfit Sándor sorait. - De értik-e vajon, mi fán terem a szabadságvágy, mely legszebb verseit ihlette, vagy ami még égetőbb kérdés: mi felnőttek tudjuk e, mi fán terem a magyar szabadság. Először azonban kérdezzük meg magunktól őszintén: mi a dolgunk a saját jelenünkben – tette fel a kérdést a Közgyűlés elnöke.

Bánné dr. Gál Boglárka beszélt emellett a Vármegyeháza Dísztermének festményeiről is, hiszen szimbolikus jelentőségük óriási a történelem viharainak tükrében, majd szólt a ’48-as márciusi ifjakról és mindazokról, akik életüket adták a magyar szabadságért. –  Haza nélkül nincs otthonunk. Otthon nélkül hontalanná leszünk. Hontalanként pedig felemészt minket a világ, melyben onnantól védtelenül keringünk. Ha a gyermekeim megkérdezik tőlem, hogy miért kell minden évben fehér ingben végig állniuk az ünnepi műsort ilyenkor március közepén, akkor azt mondom nekik: azért, mert van otthonuk. Hiszen éltek előttünk olyan emberek, akik tudták mi fán terem a magyar haza. Mi pedig 2 dolgot tehetünk. Először is a legnagyobb tisztelettel, tiszta öltözékben, rendezetten fejet hajtunk emlékük előtt, amiért emelt fővel járhatunk hazánkban. Másodszor pedig példát vehetünk róluk, hogy ha a sors újra megköveteli, mi is tisztában legyünk a dolgunkkal – emelte ki Bánné dr. Gál Boglárka köszöntőjében.

Az ünnepi közgyűlésen beszédet intézett az ünneplőkhöz Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, aki többek között arról beszélt, hogy az 1848-as forradalom és szabadságharc hősei hittek egy szabad világban, egy saját sorsát alakítani képes önálló nemzetben. Egy saját lábán is megálló, ezeresztendős Magyarországban. – Létezik-e nagyobb dolog, mint az életünket adni a hazánkért és a szabadságért? Amikor arról beszélünk, hogy valaki az életét áldozza fel, sokszor úgy értjük, hogy elveszíti az életét a céljaiért. Az életet azonban nemcsak fel, hanem rááldozni is lehet arra, amiben hiszünk – emelte ki Vitályos Eszter.

20240313 Unnepi KGY080.jpg

A képen (b-j): Bánné dr. Gál Boglárka, a díjazott hozzátartozója dr. Domokosné Fazekas Hajnalka, és az ünnepi közgyűlés díszvendége, dr. Vitályos Eszter.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatának ünnepi közgyűlésén átadták a Lévay- József-díjat. Az elismerés azoknak a vármegyében élő és tevékenykedő, vagy a vármegyében született, vagy munkásságukkal ide kötődő személyeknek adományozható, akik magas színvonalú tevékenységet fejtettek ki a közösség közigazgatási, közéleti, hatósági munkájával és működésével kapcsolatban, illetve a közszolgálat területén kimagasló teljesítményt értek el. A díjat idén Szabó Dániel, a Magyarországi Református Egyház Zsinat lelkészi elnöke kapta, aki több mint 90 évet áldozott arra, hogy másokon segítsen. Hitvallása, hogy legyen bizalmunk az Úrban, váljunk alázatossá az akarata iránt és igyekezzünk bátrak lenni, a küldetésébe beállni!

Bánné dr. Gál Boglárka ünnepi köszöntője teljes egészében elolvasható ide kattintva.

Vissza