HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Ellenszerek tavaszi fáradtságra

2008. április 16. (szerda) 14:21
 
Tél végére a szervezet energiatartalékai kiapadnak, feléli vitamin és ásványi anyag tartalmát, fény és mozgáshiányunk lesz, ilyenkor reggelente kimerülten ébredünk, és kevesebb munka után is fáradtnak érezzük magunkat. Ez nem betegség, hanem hiányállapot, ez a tavaszi fáradtság. Azért, hogy ismét visszanyerjük erőnlétünket, fel kell erősíteni a szervezetünket – tanácsolja Kovács Sándor természetgyógyász.

Vitamint minden formában

A szervezet vitamin és ásványi anyag készletét ilyenkor tavasszal mindenképpen pótolni kell. A kimerültség és fáradtság ellen vitamin-tabletákkal is védekezhetünk, azonban ha ezt a formát választjuk, akkor mindenképpen szerves vitamint érdemes szednünk. Vagyis a kapszulázott vagy drazsírozott tablettákhoz citrom, vagy más gyümölcslevet is fogyasszunk. Semmiképpen nem szabad több ezer milligrammos C-vitamin tablettát szedni, mert nagyon sok mellékhatása van. A szervezetünk megerősítésében fontos szerepet játszanak a zöldségek és a gyümölcsök. Legnagyobb mennyiségben a C-vitamint a zöld növények tartalmazzák. A brokkoli például megújítja az oxigénhiányos szervezetet, a zöld hagyma, a hónapos retek, a fejes káposzta is nagyon sok hasznos vitamint tartalmaz, de a természetgyógyász felhívja a figyelmet arra, hogy mindenképpen hazai zöldségeket vásároljunk. Áldásos lehet a tavaszi fáradtság ellen a Herbatárban kapható medvehagyma is, amit le kell forrázni, és napi 2-3 decit ajánlatos fogyasztani belőle.

Bűnösek az időjárási frontok is

[1_300] Tavasz.jpg

Nem csak a vitaminhiány okolható a fáradtságért, hanem a különböző időjárási frontok is. A tavaszra jellemző időjárás változások rendkívüli mértékben megterhelik szervezetünk alkalmazkodóképességét. Ha túl gyorsan váltakoznak a frontok, akkor a hirtelen hangulatváltozáshoz még fejfájás, keringési zavarok, alvásproblémák, depresszió is társulhat. Többnyire frontérzékeny embereknél alakulnak ki ezek a tünetek, akiknek gyengén működik az immunrendszere. Ez ellen sok mozgással, kirándulással lehet védekezni, mivel így szervezetünk hozzászokik a hőmérsékletváltozásokhoz és aktiválja a tél folyamán elgyengült immunrendszert. Gondot jelentenek a frontok a különböző betegségben szenvedőknek is. Az izületes betegeknek a hidegfront megfeszesíti az izmait, ilyenkor becsípődések keletkezhetnek. A szív és érrendszeri betegeknek a melegfronti hatások okozhatnak problémákat. Ez ellen bő folyadékfogyasztással védekezhetünk, ez lehet tiszta víz vagy zöld tea, melyből testsúly kilogramm szor 3 centilitert fogyasszunk naponta. Az érrendszeri problémák elkerülése érdekében fontos az is, hogy olajokban gazdag legyen a szervezet. Tehát fogyasszunk sok hal és tökmagolajat, illetve olajos magvakat.

Salaktalanítsunk!

Télen hajlamosak vagyunk több zsíros ételt fogyasztani, ezért a tavaszi fáradtság tüneteinek enyhítésére először a salakanyagoktól kell megszabadulnunk. Ezért ajánlatos minden hétre beiktatni egy-egy böjtnapot. Ez lehet lénap, vagy zöldség-gyümölcs nap. A szakember szerint a magyar étkezést egy kicsit egyébként is át kellene lendíteni a kínai étkezés irányába, ahol a csicsóka, a leveles zöldségek és a magvak jelentik a fő táplálékot. Ennek is köszönhető, hogy a 90-es évek elejéig Kínában nem volt semmilyen rákos megbetegedés. Ez persze köszönhető annak is, hogy nagyon sok zöld teát fogyasztanak. Amellett ugyanis, hogy nagy a tumor ellenes hatása, a legjobb salaktalanító is. Ha valaki csak zöld teát fogyaszt, kilókat tud leadni. A természetgyógyász azt ajánlja, hogy salaktalanításkor főétkezésre minél több zöldséget iktassunk be. Ne feledkezzünk meg a patisszonról, a paszternákról, a zellerről, melyekből készíthetünk például zöldségtortát, ami nem csak finom, de csodálatos hatása is van.

Frissüljünk masszázzsal

[2_180] Masszazs.jpgMindig jó hatással van a szervezetre a masszázs. Ilyenkor tavasszal szinte felébreszthetjük vele a télen letapadt izmainkat, felpezsdíthetjük vele a vérkeringést. Régen a lusták sportjának is nevezték. Rengeteg fajtája van, mindenki eldöntheti, hogy éppen kínai, tai vagy mondjuk frissítő masszázzsal kényezteti a testét. Nagyon hatásos lehet a nyirokmasszázs, amely meggátolja a nyirok pangását. Ezzel elkerülhető a mélyvénás trombózis, és a visszér kialakulása. A masszázshoz különböző olajokat használnak, ezeknek frissítő vagy éppen nyugtató hatása van. Ilyenkor tavasszal igen kedveltek a különböző virágolajok. Frissítéshez előszeretettel használják az eukaliptusz és az oreganó olajat, a nyugtatáshoz pedig az ilang-ilangot és a muskotályzsályát. Ezek virág illóolajok, és persze akkor fejtik ki igazán a hatásukat, ha nem szintetikusak, hanem valóban láttak virágot, ezért mindig megbízható helyről szerezzük be. A Herbatárban ezeknek széles választékát találhatjuk. Az érrendszerre igen jó hatással van még a hideg-meleg váltózuhany. Ezzel is csökkenthetjük a tavaszi fáradtság tüneteit. Ezzel azonban a szívbetegnek vigyázniuk kell, ők ez ügyben kérjék ki az orvos tanácsát.

Dávid Ildikó

Vissza