HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Karácsony Orbán Viktoréknál - „Minél több a gyerek, annál szebb a karácsony”

2008. december 15. (hétfő) 12:44
 
Mit vegyünk ajándékba? Ki viszi el a kicsiket otthonról, amíg készül a karácsonyfa? Melyik nagyszülőt látogassuk meg először? Mi kerüljön szenteste az ünnepi asztalra? Ez csupán néhány kérdés azok közül, amelyekre az ünnepi készülődéskor gondolnunk kell.

A megoldás komoly logisztikai feladatot jelent minden családban. Nincs ez másként Orbán Viktoréknál sem, ahol öt gyerek – a legnagyobb 19 éves, a legkisebb négy és fél – állja körbe a feldíszített fát. „Minél több a gyerek, annál szebb a karácsony, és mi szerencsére jó sokan vagyunk” – mondta mosolyogva a Fidesz elnöke, amikor miskolci látogatásakor az ünnepvárásról, családja karácsonyáról faggattuk.

[1_960] Csalad2.jpg

Az Orbán családban – mint kiderült – az első, legfontosabb feladat ilyenkor ünnep előtt az időpontok összehangolása, annak eldöntése; melyik napot töltik a fehérvári nagyszülőknél, és mikor mennek Szolnokra, Anikó asszony édesanyjához? Az egyeztetés, a végleges „menetrend” elfogadása bizony felér egy csendesebb parlamenti vitanappal. Ráadásul máris ott a következő kérdés: ki viszi el a kicsiket otthonról, amíg a Jézuska meghozza a karácsonyfát? „Flóra lányunk négy és fél éves, Róza nyolc – és persze már sejti, hogy a fa nem csak úgy beesik az ablakon –, de azért tartjuk a szokást, és ők nem vesznek részt a díszítésben. A nagyok viszont igen, sőt Ráhel (19) és Sára (14) az ünnepi menü főzésében is segédkeznek. A kicsik meg advent idején sütnek az édesanyjukkal, mert ugye a mézeskalácsot, a fára való habcsókot már előre el kell készíteni” – avatott be családja karácsonyi szertartásrendjébe a politikus. És hogyan veszik ki a részüket az előkészületekből a család férfi tagjai? Természetesen az édesapa dolga a fenyő beszerzése, amelyet Gáspárral (16), az egyetlen fiúgyermekkel faragnak bele a tartóba. Nem hallgathatjuk el: ez néha bizony véráldozattal is jár. „Aki állított már karácsonyfát, az tudja, nem egyszerű. Az a fránya fa soha nem úgy áll, ahogyan kellene. Az ember emeli jobbról, ékeli balról, már háromszor is elvágta a kezét, de még mindig ferde. Sokkal kevesebb vesződséggel jár az udvarunkon található kemence begyújtása. Erre akkor van szükség, ha a feleségem olyan menüt talál ki, amelyet abban kell elkészíteni. Ennek felügyelete mindig rám hárul, és bevallom, örülök neki, mert a kemence nyáron is az én birodalmam, szívesen sütök benne mindenfélét.”

[2_300] Csalad.jpg

Apropó menü! Orbán Viktoréknál a szenteste fogásait illetően vannak fix pontok. Mindig van borleves, rácponty és bejgli, amihez a legtöbb esetben még halászlé és friss disznótoros társul. „Ha elég hideg van a disznóvágáshoz, az első jószágot már karácsony előtt levágom Felcsúton, ahol életem egy részét töltöttem. A munkában böllér segédkezik, én a mester mellett dolgozom. Szeretem ezt a foglalatosságot, hozzátartozik a télhez. Viszont ha elmarad a disznóvágás, akkor a felcsúti ismerősöktől mindig kapunk egy tömött kacsát, amiből a feleségem készít finomságot az ünnepi asztalra.” A sok szervezés, előkészület után aztán – mire eljön karácsony vigíliája – minden összeáll a meghitt, szeretetteljes ünnepléshez. A fenyő és bejgli illatú este fénypontja Orbán Viktoréknál is az ajándékozás, ami után már csak egy eldöntendő kérdés marad: ki marad otthon a kicsikkel, amíg a többiek az éjféli misére mennek?

Marczin Eszter

Vissza