HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Nosztalgia vonat a Tiszai-pályaudvaron

2009. május 28. (csütörtök) 17:26
 
150 éve állították üzembe a Debrecen – Nyíregyháza – Tokaj – Miskolc tiszavidéki vonatot. A nagyberuházás 150 év alatt teljesen átalakította az érintett vidék gazdasági és közlekedési térképét.

Nosztalgia gőzmozdonnyal utazhattak szombaton Debrecen és Miskolc között, melyet a vonal 150 éves évfordulójára indították útjára Nyíregyháza, Tokaj és Szerencs megálókkal. A nosztalgiajárat, a 424-es gőzmozdony utasait a városokban ünnepi műsorral köszöntötték, majd emléktábla avatással emlékeztek a múltra. 

[1_960] Emlektabla.jpg

A 424-es gőzmozdonyt, több mint 30 éve nem használják, csak az idősebbek emlékeznek rá. Persze fotókról és filmekről ez a mozdony mindenkinek ismerős lehet. Most újra elindult a múlt század egyik legismertebb gőzmozdonya. A legendás 424-est a hetvenes évek elején kivonták a forgalomból, azóta villanyvonatok közlekednek. A MÁV az ilyen gőzmozdonyokat már évtizedek óta csak nosztalgia utakra indítja.

[2_960] Nosztalgiajarat.jpg

A vasútvonalnak nem egy település köszönheti gazdasági felvirágzását. Nyíregyháza például azért, mert a szomszédos, akkori vármegyeszékhely Nagykálló helyett, rajtuk keresztül fektették le a síneket.

Vissza