HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
életmód

Hasi fájdalom? Görcsök? Puffadás? Székrekedés? Hasmenés? Diszkomfortérzet? IBS!

2013. március 16. (szombat) 15:49
 
Amikor a gyógyszertárba betérve hasi fájdalomra, görcsökre, hasi diszkomfortra, puffadásra, székrekedésre, hasmenésre szeretnénk vény nélküli gyógyszert kapni, gondolni kell az IBS lehetőségére is. Mi is az az IBS?

Az irritábilis bél szindróma (IBS) a gyomor-bél rendszer működési zavara. Az irritábilis bél szindróma Magyarországon a lakosságnak átlagosan 10-20%-át érinti. Az IBS elsősorban a 20-50 éves korosztály betegsége, jellemzően jó általános állapotban lévő egyéneknél lép fel, 30-40 év körül kezdődő tünetekkel. Ez a betegség inkább a nőket érinti, a betegek mintegy 2/3-a nő. Az IBS tünetei nem mindenkinél egyformák és nem is együttesen jelentkeznek, de az alábbiak lehetnek:

- hasi fájdalom és görcsök,
- felfúvódás, szelek,
- hasmenés, székrekedés vagy a hasmenés székrekedéssel való váltakozása,
- kis, kemény golyókhoz hasonlító vagy szalagszerű széklet.

A betegeknél a fenti tüneteken túl jellemző lehet a hasfeszülés, puffadás, nyákos széklet, inkomplett székelés (székeléskor nem teljes a kiürülés), derékfájdalom. Betegek körében végzett felmérések szerint az IBS az életminőséget jelentősen rontja.
Az IBS oka jelenleg még nem tisztázott, a szakemberek az agy-bél tengely összehangolt működésének valamely szintjén fellépő funkciózavart valószínűsítenek. Egyes elméletekben felmerül valamilyen korábbi fertőzés lehetősége, esetleges ételintolerancia, illetve az életkörülmények, az ún. pszichoszociális tényezők szerepe is. Az IBS tehát szerteágazó tünetekkel jellemezhető, nem „csak” bélrendszeri probléma.

Néhány kérdés megválaszolása segíthet a betegség nagy valószínűséggel történő felismerésében. Azokat a válaszokat karikázza be, amelyekről úgy érzi, hogy Önre a leginkább jellemzőek:

1. Tapasztalt-e hasi fájdalmat, hasi diszkomfortérzést, puffadást, teltségérzést az elmúlt időszakban? Igen, alkalomszerűen.

2. Amennyiben igen, ezek a panaszok már hosszabb ideje (akár hónapok/évek óta) jelentkeznek, vagy csak az elmúlt hetekben tapasztalta őket? Hosszabb ideje.

3. Ezek a panaszok főként étkezést követően jelentkeznek vagy étkezéstől függetlenül? Étkezéstől függetlenül.

4. Amennyiben étkezést követően tapasztalja, általában zsíros, puffasztó ételek, édességek után jelentkeznek a tünetek? Nem.

5. Tapasztalt-e más jellegű panaszt az elmúlt időszakban, mint pl. fogyás, émelygés/hányinger, egyéb? Émelygés/hányinger.

6. Megváltozott-e a széklet állaga vagy a székletürítés gyakorisága az elmúlt időszakban? Esetleg van-e hasmenése, ill. székrekedése? Hasmenés és székrekedés váltakozva fordult elő.

7. Amennyiben megváltozott székletének állaga, tapasztalt-e zsíros vagy nyákos vagy véres székletet? Nyákos székletet.

8. Enyhülnek-e a tünetek a székletürítést követően? Igen, részben.

9. A fenti tüneteket kapcsolatba tudja-e hozni a mindennapok során felmerülő stresszel, munkahelyi feszültségekkel, magánéleti problémákkal vagy idegeskedéssel? Igen.

10. Amennyiben már vizsgálták panaszai okát, eredményesek voltak-e Önnél a korábbi emésztőszervi vizsgálatok? Nem.

Amennyiben a fenti kérdésekre adott válaszok többségét bekarikázta vagy saját tüneteire ismert a válaszokban, úgy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét a lehetséges gyógyszeres kezelésekről!

(X)

Vissza