HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
élet-helyzet

A múlt értékei gazdagabbá teszik a jövőt

2019. október 10. (csütörtök) 19:23
 

A megyei értéktár mozgalom az elmúlt évek sikertörténete, amely megmozgatta a települések közösségeit megyénkben is. Arra ösztönözte és ösztönzi a különböző generációkat, hogy kutassák fel lakóhelyük kincseit, évszázados hagyományait, és élesszék újra ezeket, hogy megmaradjanak unokáinknak is.

Borsod-Abaúj-Zemplénben BÁNNÉ DR. GÁL BOGLÁRKA, a megyei közgyűlés alelnöke, a Megyei Értéktár Bizottság elnöke nagy odafigyeléssel fogta össze, irányította ezt a munkát. Vele beszélgettünk.

– Mikor indult az értéktár mozgalom?

– A Magyar Kormány 2012-ben jogszabályban rögzítette, hogy „örökségünket, a magyar kultúra évezredes értékeit, a magyarság szellemi és anyagi alkotásait, ember alkotta és természet adta értékeit átfogó értéktárban kell összesíteni”. Ez az úgynevezett Hungarikum törvény adja a gerincét annak a koncepciónak, amely szervezeti szinten koordinálja az értékgyűjtés folyamatát. Az alulról építkező kezdeményezés lényege, hogy a településeken portre.jpg szerveződő értéktárakban rendszerezzék a helyi értékeket, munkájukat összefogva pedig a megyei értéktár bizottság menedzselje. A rendszer lehetőséget biztosít az országos értéktába történő bekerülésre is, illetve a kiemelkedő nemzeti érték, valamint – a piramis legtetején – a hungarikum minősítés megszerzésére.

– A megyében zajló munkát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság elnökeként 2014 őszétől menedzseli. Mit tapasztalt, mennyire fogékonyak az emberek az értékőrzésre? – A rövid válaszom az, hogy nagyon. Az elmúlt öt évben elvégzett munka csak erősítette bennem azt a meggyőződést, hogy ez a tevékenyég nem csak a hagyományápolásról és közös kincseink népszerűsítéséről szól, tapasztalataim szerint jelentős közösségépítő funkciója is van. Az idegenforgalomra és helyi turizmusra gyakorolt hatásáról nem is beszélve. Jelenleg több mint 200 megyei érték gondozását látjuk el, és nagy öröm számomra, hogy ez a szám folyamatosan nő. A munkában komoly potenciál van, egyre több rendezvény épül a helyi örökségekre.

– Mondana néhány konkrét példát?

– Különösen népszerűek a gasztronómiai fesztiválok. A borsodnádasdi molnárkalácstól a csernelyi derelyéig, a matyó hagyományoktól a hollóházi porcelánkészítési kultúráig számos olyan kincs rejlik a megyében, amelyeket régi – évtizedes és évszázados – hagyományokra alapozva örökítenek tovább azok, akiknek fontos, hogy a következő generációk számára is elérhetőek maradjanak ezek az identitásformáló elemek.

ertektar_web.jpg

– Mi lehet az értéktár mozgalom legfontosabb üzenete?

– Úgy gondolom, az értéktár mozgalom egyik legfontosabb üzenete az, hogy a szenvedély, amellyel közös dolgaink, kincseink, múltunk felé fordulunk, gazdagabbá és értékesebbé teszik a jövőt, melyet gyermekeink számára építünk.

Vissza