HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Shandong tartomány delegációja a Megyeházán

2019. október 28. (hétfő) 23:29
 

Ren Airong, Shandong tartomány kormányzó-helyettes asszonya vezetésével kilencfős delegáció látogatott megyénkbe. A Megyeháza Szász-termében folytatott megbeszélésen a kínai partnereket Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fogadta. A megyei közgyűlés képviseletében Szabó Gergely, a közgyűlés alelnöke, Szalai Szabolcs a FIDESZ-KDNP frakció vezetője és Dr. Kovács János főjegyző vettek részt az eseményen.

Elnök asszony bemutatta a delegáció tagjait, majd tájékoztatta a kínai feleket a 2019 októberében lezajlott önkormányzati választások eredményéről és a megyei közgyűlés összetételéről, melyben a 29 tagból 18 fővel képviselteti magát a FIDESZ-KDNP.   Ezt követően megtekintették a megyét bemutató kisfilmet is, majd Elnök Asszony Borsod-Abaúj-Zemplén megye természeti adottságait, turisztikai látnivalóit és kulturális örökségét, valamint a megyei Értéktárban az értékek gondozása érdekében végzett tevékenységeket ismertette.

web2_MG_5176.jpg

Elmondta továbbá, hogy a szerkezetváltás eredményeképpen a korábban kifejezetten ipari dominancia után a gazdaság szerkeze átalakult, a megye életében jelen van számos nagyvállalat, melyek különféle szektorokat képviselnek. A megyei önkormányzat elsődleges feladata a területfejlesztés és a területi koordináció, melyet a megyei fejlesztési program megalkotásával, a célok kitűzésével és a stratégia kidolgozásával teljesítünk. A gazdaságfejlesztés terén fontos szerepet kap a kutatás-fejlesztés és az innováció, a foglalkoztatás bővítése és a munkahelyteremtés, a mezőgazdaság és vidékfejlesztés, valamint a turizmus.

web3_MG_5279.jpg

A nemzetközi kapcsolatok terén Kínát illetően Shandong és Jiangxi tartományokkal van aktív kapcsolatunk, Shandong-gal az elmúlt évben újítottuk meg Együttműködési Megállapodásunkat. Ren Airong kormányzó-helyettes asszony a delegáció nevében köszöntötte Elnök Asszonyt a hivatalában és gratulált megválasztásához. Ezt követően bemutatta a delegáció tagjait, akik Shandong Tartomány Kormányzóságának, Külügyi Hivatalának, Kikötői Hivatalának illetve Kereskedelmi Osztályának vezetői, képviselői. Elmondta, hogy ez az első látogatása megyénkbe, és alkalma nyílt megtekinteni a Wanhua ipari parkot, melyet 2011-ben alakítottak ki és amelyben folyamatos fejlesztések zajlanak. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a Wanhua jelenleg 3000 főt foglalkoztat és a helyi gazdaság fontos szereplője, amely büszkeséggel tölti el. A fejlesztések magvalósításban a helyi és a megyei önkormányzat mindig támogatólag lépett fel, melyért ezúton is köszönetet mond. A tavaly aláírt megállapodás véleménye szerint jó alap az együttműködés további bővítésére és e delegáció is a célból érkezett, hogy tovább ismerkedjenek Borsod-Abaúj-Zemplén megyével. Shandong-ot bemutatva Kormányzó-helyettes Asszony elmondta, hogy a tartomány Kína keleti partján fekszik, 157 ezer km2 szárazföldet és ugyanilyen nagyságú tengeri területet elfoglalva, amely Kína tengerparti területének mintegy egy-hatodát jelenti.  

web5_ossz.jpg

A térség a kínai civilizáció bölcsője, a nagy gondolkodó, Konfuciusz szülővárosa itt található. Kínában az öt égtájnak (É, D, K, Ny és Közép) megfelelően öt szent hegyet tartanak számon. A kelet szent hegye, a Taishan Shandong tartományban van. (Az UNESCO listájára egyrészt 2000 éves történelme, másrészt az épített és a természeti környezet csodálatos harmóniája miatt került fel.  A hagyomány szerint a Taishan hegy istene irányítja az emberi sorsot, beleértve a születést, a halált, a gazdagságot, valamint a megbecsülést.) A Sárga folyó, a kínai anya folyó mintegy 628 kilométeres szakasza is a térségben van. Shandong lakossága 100 millió fő, összesen 146 egyetem/főiskola van a területén 2,6 millió hallgatóval. Ipara jelentős, a csúcstechnika kibocsájtás 36,9%, az elmúlt évi ipari termelés 7650 millió yuan volt, amely a teljes kínai egy-tizede. 41 nagyvállalat és közel 200 közepes méretű vállalat működik a térségben. A tartomány 10 nagy iparág fejlesztését tűzte ki célul, amelyek sorában helyet kapott a kinetikus energia, az infokommunikációs csúcs-technika, az új energia, a csúcs-berendezések, és a tengeri tudományos ipar. Vezető szerepük van országos viszonylatban a vegyipar, a mezőgazdaság, a turizmus, a pénzügyi szolgáltatási szektor, az innováció és a kultúra fejlesztésében is. A mezőgazdaság terén a kiemelt ágazat a zöldség- és gyümölcstermesztés.

web4_MG_5383.jpg

Shandong és Borsod-Abaúj-Zemplén megye kapcsolatában számos területe és formája lehet az együttműködésnek, a kínai fél most a berendezések gyártása, a vegyipar, és a kultúra-turisztika terén lát lehetőségeket. A találkozó zárásakor Shandong tartomány kormányzósága nevében Ren Airong asszony meghívta egy szakmai találkozóra Bánné dr. Gál Boglárka elnök asszonyt, delegációja kíséretében.  

(fotók: VT)

Vissza