HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

A Szent Korona hazatérése

2020. január 7. (kedd) 14:39
 

A magyar államiság legfontosabb jelképe a Szent Korona, amelyre külön tant építettek a középkorban. Ha jól számoltam 11 alkalommal hagyta el hazánk területét, utoljára 1945-ben és 1978. január 5-én adta vissza az USA az országalmával és jogarral együtt jogos tulajdonosának, a magyar népnek. Nem felejtjük el! Ugye?

Dísz-zászlóalj vigyázz! Szent Korona jobbról! Tisztelegj! - akár így is történhetett Ferihegyen a fogadás, de ne szaladjunk ennyire előre!

A történet jól ismert, a visszavonuló magyar katonák (1945. március 27.) vitték magukkal nyugatra, Salzburg közelében, Mattseeben elásták. A kincs az amerikaiakhoz került, akik elszállították az USA-ba és Fort Knoxban az aranytartalékuk mellett őrizték. Bele se merek gondolni mi történik, ha a szovjetek kezébe kerül... Jobbik esetben valamelyik múzeumukban lenne kiállítási tárgy, mint hadizsákmány, mint annyi festmény, műtárgy és a pataki könyvek jó része.

Jimmy Carter elnöksége alatt Syrus Vance külügyminiszter adta át Budapesten az Országházban Apró Antalnak, a Tisztelt Ház elnökének (egyetlen kívánságuk volt, hogy a kommunista párt vezetői nem lehetnek jelen, így Kádár távol maradt), és meg kellett hívni a magyar kulturális élet reprezentánsait, mivel az USA a magyar nép felé szeretett volna gesztust gyakorolni (más kérdés, hogy az Országgyűlés és a kormány jelen lévő képviselői is kommunisták voltak, ami miatt több nyugati magyar emigráns szervezet tiltakozott.

A Szent korona hazahozatala (videó):

A lényeg, hogy a Szent Korona hazatért és restaurálás után kiállították a Magyar Nemzeti Múzeumban, innen került az Országházba. Érdekesség, hogy az ünnepséget csak 2 órás csúsztatással adta le az MTV, mert féltek, hogy Vance kritizálni fogja a kommunistákat. Idő kellett a cenzúrának.

Jól emlékszem, minden becsületes magyar megkönnyezte a Szent Korona hazatérését.

(szöveg „Kazi világa” engedélyével, Fotó: internet -Ferihegyi repülőtér)

Vissza