HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Megújult a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság

2020. február 13. (csütörtök) 12:12
 

Új tagokkal kezdte meg munkáját a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottság, hamarosan pedig az új szakbizottságok is megkezdik működésüket. A tagok kinevezése ismét 5 évre történik, azonban megújult a működési szabályzat, ami gyorsabb, hatékonyabb, tervezhetőbb munkát tesz lehetővé a tagok számára.

A munkát jelentős változások mellett kezdhették meg az érintettek, például nagyobb képviseletet kapott az ipar. Az agrártárca mellett természetesen az érintett társtárcák képviselői, a kutatás-oktatás delegáltjai, a fogyasztóvédelem és a hatóság képviselői is helyet kaptak a bizottságban. Az első ülésük legfőbb feladata az éves munka ütemezése volt,
ennek alapján állnak majd fel a szakbizottságok. Ezt követően mind a feladatokat, mind a munkafolyamatok ütemezését közzéteszi a honlapján a minisztérium (https://elelmiszerlanc.kormany.hu/magyar-elelmiszerkonyv), ezáltal is segítve az átlátható, követhető működést. Így tudja eredményesen biztosítani a nemzetközi kereskedelem zavartalanságát, a piaci verseny tisztaságát, de ez ad lehetőséget a nemzeti sajátosságok érvényesítésére, a hagyományos magyar termékek jó minőségének megőrzésére is.

Az Agrárminisztérium célja, hogy biztosítsa az élelmiszerek kiváló minőségét, ugyanakkor visszaszorítsa a rossz, gyenge minőségű élelmiszerek piacát. A vásárlói tudatossághoz és felelősségvállaláshoz hiteles forrásból származó információkat kell adnunk, ennek megbízható forrása a Magyar Élelmiszerkönyv, melynek felülvizsgálata a múlt évben zajlott. A tapasztalatokra és az érintettek véleményére építve újította meg a tárca a működési feltételeket, és elsődleges célként a hatékonyságot jelölte meg.

(AM Sajtóiroda)

Vissza