HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Csökken a fertőzések száma

2020. május 14. (csütörtök) 14:11
 

A koronavírus-járvány miatt bevezetett intézkedések további enyhítését jelentette be a megyékre a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön. Gulyás Gergely online sajtótájékoztatón közölte, a Pest megyei koronavírus-fertőzöttségi adatok közelebb állnak a vidékiekhez, ezért Pest megyét mostantól a többi megyével tekinti egy egységnek a kormány.

1775-re csökkent az aktív koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A kormány 12 órás ülést tartott szerdán, ahol a résztvevők megállapították, hogy csökken a koronavírus miatti halálesetek, aktív fertőzések száma.

Mindez köszönhető annak, hogy Magyarország polgárai fegyelmezetten betartották a korábban hozott szabályokat, ezért mindenkinek köszönetet mondunk” – hangsúlyozta a Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette, a vidéken érvényben lévő enyhített szabályozásokat visszaigazolta az élet, a lazítások nem vezettek a fertőzések tömegessé válásához. „Továbbra is a központi régióban, Budapesten van a legtöbb fertőzött. Ezeket az adatokat is folyamatosan értékeljük virológus, biológus, orvos szakemberekkel” – mondta.

Június 1-től maximum kétszáz főig vidéken és Pest megyében megrendezhetők lesznek az esküvők – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Kifejtette: az esküvőkön, lagzikon a biztonsági előírásoknak megfelelően az asztalok közötti védőtávolságot be kell tartani.

Gulyás Gergely kérdésre elmondta: a kormány arról is döntött, hogy az ottalvást nem igénylő gyermektáborokat nyáron meg lehet tartani. A hónap végén a járványügyi helyzet ismeretében döntenek az ottalvós táborokról – jelezte.

A miniszter megerősítette június 2-ig nem lesz iskolai oktatás Magyarországon. Hozzátette: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár azt jelezte: a tanév lezárásával akkor sem lesz gond, ha a diákoknak már nem kell visszatérniük júniusban az iskolákba.

Arról, hogy sok egészségügyi intézményben nem hordanának maszkot a szakdolgozók, illetve, hogy egyéb helyeken sem lenne elegendő védőfelszerelés, elmondta: ez az állítás nem felel meg a valóságnak. Nincs olyan kórház Magyarországon, ahol legalább tíznapos tartalék a védőfelszerelésből ne állna rendelkezésre.

Minden kórház naponta 12 és 15 óra között bejelenti, hogy a készletek várhatóan milyen mértékben fogynak, és ennek megfelelően az Állami Egészségügyi Ellátó Központ szállítja a kórházaknak a védőfelszerelések utánpótlását.

(hirado.hu)

Vissza