HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Januártól betiltanák az egyszer használatos műanyagokat Magyarországon

2020. május 14. (csütörtök) 15:09
 

2020. január 1-jétől betiltaná Magyarországon az egyszer használatos műanyag italpoharak, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült hordtasakok forgalomba hozatalát. 

A korábban elfogadott klíma- és természetvédelmi akcióterv már tartalmazta egyes egyszer használatos műanyageszközök forgalomba hozatalának betiltását. Az új javaslat szerint a magyar kormány január 1-jétől, az uniós előírásnál korábban vezetné be az egyszer használatos műanyageszközök - például fültisztító pálcika, szívószál, műanyag tányér és evőeszközök - továbbá az oxidatív úton lebomló műanyagból készült termékek forgalomba hozatalát – írja a szeretlekmagyarorszag.hu oldal.

Emellett az EU-nál szigorúbb szabályokat vezet be, hiszen a könnyű és nagyon könnyű műanyag hordtasakok és az expandált polisztirolból készülteken túli egyéb egyszer használatos műanyag italtárolók forgalomba hozatalát is betiltják 2021. január 1-től.

A gyártóknak alternatív termékek gyártását javasolják. 2020-tól évente 5 milliárd forintot biztosítana a kormány a tiltással érintett termékeket gyártó cégek technológiaváltására, a helyettesítő termékek gyártóinak kapacitásbővítésére, új gyártósorok beszerzésére. Emellett számos egyéb műanyagterméket kell az EU tagállamoknak korlátozni, például csökkenteniük kell majd a műanyagból készült élelmiszertároló edények és poharak használatát.

A tagállamoknak 2025-re kell gondoskodniuk arról, hogy az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékát begyűjtsék, például visszaváltási rendszerek révén.

Bizonyos termékeket világos és szabványos címkével kell ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, illetve, hogy annak milyen káros hatása van a környezetre, mennyi műanyagot tartalmaz.

(szeretlekmagyarorszag.hu)

(Címlapképünk: depositphotos.com)

Vissza