HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet 9. – A füzérradványi Károlyi kastély

2020. május 15. (péntek) 12:58
 

A hegyek, erdők mélyén megbújó Árpád-kori település első okleveles említése 1262-ből származik, Radowan (Radvány) néven.  A lakói sok évszázadon át erdőművelésből éltek. Országos ismertségét az Ybl Miklós tervei alapján átépített Károlyi kastélynak köszönheti.  Volt családi fészek, luxus szálloda, szanatórium, jelenleg múzeumként funkcionál.

A XVI. század utolsó harmadától a kurucok bukásáig Zemplén vármegye jelentős része a Rákóczi család birtokában volt, akiket a nagykárolyi Károlyiak váltottak. Nagykárolyban Pazar várkastélyt építettek, majd, ahogy nőtt a befolyásuk úgy települtek át a Partiumból az ország középpontjába. Ennek köszönhetően épült fel a fóti kastély és a fővárosban a Károlyi palota.  Kirándulásra, vadászatra viszont előszeretettel jártak Zemplénbe. Ennek köszönhető a kőkapui vadászkasztély és a radványi kastély, ahol éltek is Károlyiak.

A falu 1686-ban került a család birtokába, központja a XVI. században épült kastély volt. A  Az ódon épület a XIX. század utolsó harmadában már nem elégítette ki a Károlyiak igényeit és a kor leghíresebb magyar építésze, Ybl Miklós tervei alapján neoreneszánsz-romantikus stílusban átépítették. A főépület 1870-re nyerte el mai formáját. A legendárium szerint a nyolcszög alakú tornyot Károlyi Ede tervezte. A kastélykertbe csodálatos angolkertet varázsoltak, árnyékot adó platánokkal, tóval, amely partján le lehet ülni, s csodálni a természetet, a kastély főépületét.  A kastély belső terei az itáliai reneszánszba repítik a látogatót. Károlyi László rajongott az olasz kultúráért, egy csodás műkincs gyűjteményt is összehozott nejével, amely nagy része, az eredeti bútorokkal együtt eltűnt a második világháború alatt, után.

A kastély az 1938-44-közt luxus szállodaként működött. Megfordult falai közt vendégként gyakorlatilag a teljes magyar elit Horthy Miklóstól Bethlen Istvánig, de járt itt a világhírű iparmágnás Henry Ford, az angol sajtómágnás Lord Rothermere. Forgattak filmet falai közt Karády Katalinnal…

A világháború után a sorvadás, leépülés jutott osztályrészéül a kastélynak, amely falai közt hosszú időn keresztül szanatórium működött. A kert 1975 óta számít védett területnek. A rendszerváltást követően kiürítették a kastélyt, de megmaradt állami tulajdonban. Az Angliából hazatért Károlyi László nyugati befektetők segítségével szerette volna visszaalakítani luxus szállodává, de nem sikerült megegyeznie az állammal, de azért vett magának a faluban egy házikót, nyaralónak.

Az elmúlt években szépen felújították a kastélyt illetve a környező parkot. A főépület egyik szárnyában jelenleg múzeum működik. Az esküvői fotósok Mekkája a csodálatos kastély és parkja.

(Csontos László)

Vissza