HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Eltűnt gyermekek világnapja

2020. május 25. (hétfő) 15:12
 

Az eltűnt gyermekek világnapja Ronald Reagan amerikai elnök által 1983-ban kezdeményezett nemzetközi emléknap, melyet az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira emlékezve tartanak ezen a napon.

Etan Patz (1972. október 9, eltűnt: 1979. május 25-én, halottá nyilvánítva 2001-ben) hatéves volt, amikor New Yorkban nyoma veszett. Eltűnésének hatására új jogszabályokat vezettek be az Amerikai Egyesült Államokban, a gyermekek védelme érdekében, valamint a felkutatásuk céljából új módszereket vezettek be.

Etan volt az első, akinek a fényképe megjelent a boltokban a tejes-dobozok oldalán, ami azóta gyakorlattá vált. Európában az eltűnt kiskorúak ügyét a 2001-ben létrehozott Eltűnt és Szexuálisan Kihasznált Gyerekekért Európai Föderációja karolta fel, amely ernyőszervezetként koordinálja a prevenciós és az eltűntek felkutatásával kapcsolatos feladatokat. A szervezet kezdeményezte, hogy május 25. legyen az eltűnt és bántalmazott gyermekek napja. 

Magyarországon átlagosan 30 percenként bejelentik egy gyermek eltűnését. Az Ezer Lámpás Éjszakája Alapítvány ezen a szörnyű statisztikán szeretne változtatni. 

Idén elmarad és jövőre tartják meg a 2011 óta megrendezésre kerülő Ezer Lámpás Éjszakája Országos Családi Napot. A szervezők számára ez azért is szomorú, mert idén jubilált volna a társadalmi célú kampány népszerű programja, amely minden évben sztárfellépőkkel, jótékonysági koncertekkel, család-és gyermekprogramokkal, rendőrségi bemutatókkal és bűnmegelőzési felvilágosítással várta az ingyenes rendezvényeire a látogatók ezreit, ahol világító lufik ezreivel emlékeztek meg az eltűnt fiatalkorúakról – olvasható az Ezer Lámpás Éjszakája hivatalos oldalán.

Vissza