HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Hőseink előtt tisztelegtek a Megyeházán

2020. október 23. (péntek) 17:32
 

Az ’56-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepi ülést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés, ahol átadták a megye Alkotói és Pro Comitatu díjait is.

– Több szempontból is különleges helyen tartjuk számon a mai, 1956-ra emlékező ünnepi megyei közgyűlésünket. Éppen itt, a Megyeháza épületében működött a forradalmi Munkástanács Miskolcon az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc idején, és itt fogalmazták meg a megyei egyetemisták és munkások követeléseit, majd vitték azokat Budapestre – kezdte ünnepi beszédét dr. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, parlamenti és stratégiai államtitkár.

CSK-3262.jpg

Az ország második legnagyobb tüntetése, forradalmi láza is Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén tört ki – emlékeztette az ünnepi közgyűlés résztvevőit. „A történészek szerint 40-50 ezres tömeg tüntetett az utcákon. A megyében tartottak ki legtovább a forradalmi gócpontok; Sátoraljaújhelytől Mezőkövesdig, Ózdtól Kazincbarcikáig.”

CSK-3246.jpg

– Az 1956-os forradalom 64. évfordulóján, a többszöri elnyomás ellen vívott, és a magyar szabadságért folytatott küzdelmek sorára is emlékezünk – ezt már Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke mondta. Kiemelte: október 23-án ismét megállapíthatjuk, hogy a tragédiákkal átszőtt nemzeti sorsunk, az elnyomók árnyéka, a szétszakított családok, és vérbe fojtott forradalmaink sem voltak elegek, hogy kicsiny, de annál büszkébb nemzetünket eltiporják.

CSK-3224.jpg

Az ünnepi beszédeket követően átadták a megye kitüntetéseit. 2020-ban az Alkotói Díjat Mankovits Tamás iparművésznek, a „Pro Comitatu” Díjat dr. Rohály Judit háziorvosnak adományozták.

Az ünnepi közgyűlésen utólagosan átadtak két korábban odaítélt díjat is. A „VI. Kincseink – Borsod-Abaúj- Zemplén Megye Öröksége" értékdíjat különdíj kategóriában a Máriássy-kúria kapta, a Példakép Díját dr. Hojnyák Dávid vehette át.   

(Fotók: Fekete Zsanett)

Vissza