HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

December 21-én újra feltűnik a betlehemi csillag

2020. december 16. (szerda) 14:03
 

Nyolcszáz év után először újra láthatjuk a betlehemi csillagot karácsonykor. Ez a jelenség igazi unikum lesz a 2020-as évben.

A Jupiter és a Szaturnusz ilyen együttállása nem volt a 17. század óta. Hasonló csillagászati jelenség legközelebb csak 2080-ban lesz. Az év utolsó hetei még jó pár érdekességet tartogatnak az eget kémlelőknek.

December 21-én, az év legrövidebb és legsötétebb napján a Jupiter és a Szaturnusz olyan közel kerül egymáshoz, hogy látszólag szinte ütköznek, létrehozva egy sugárzó fényes helyet a téli éjszakában. A jelenséget hagyományosan „betlehemi csillagnak” vagy a „karácsonyi csillagának” is hívják – írja az Nlcafe.

A betlehemi csillagot a háromkirályok csillagaként is szokták emlegetni, ugyanis a Názáreti Jézus a júdeai Betlehem városában történt megszületését egy csillag jelezte az égen, egy rendkívüli égi jelenség, amit követtek a napkeletről származó bölcsek, majd így találtak rá az újszülött Jézusra. Egy egyiptomi teológus szerint a Máté evangéliumában említett csillag egy üstökös kellett, hogy legyen, méghozzá a Halley, míg egy német matematikus teljesen más elméletet gyártott és ez az, ami ma relevánsnak tűnik.

Vissza