HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

... inkább csokinyulat vegyen húsvétra!

2021. március 30. (kedd) 15:06
 

Nyakunkon a húsvét, így a sok csokitojás, kölni és sütés mellett sajnos újra előtérbe kerül egy probléma, ami még mindig nagy divatnak örvend: az élő nyúl ajándékozása. Felelős állattartók révén összegyűjtöttünk néhány érvet a mellett, miért NE vegyünk a gyereknek az ünnep alkalmával élő állatot.

Talán az első és legfontosabb érv, hogy míg a csokinyuszi  szavatossági ideje pár hónap alatt lejár, addig egy nyuszi 6-7 vagy akár 12 évig is él(het).

Ha az ember magához vesz egy állatot, akkor egyúttal kötelezettségeket és feladatokat is vállal. Először anyagi vonzata van a döntésének, hiszen a kis jövevénynek megfelelő méretű és felszereltségű hely kell.Emellett szükség van megfelelő etetőre, itatóra, alomra és élelemre. Utána kell olvasni, hogy mit ehetnek és mennyit, milyen szükségletei vannak  (hőmérséklet, mozgásigény mert ki kell engedni a ketrecből, hogy lemozogja magát, étkezések száma, stb). Természetesen ide sorolható az állatorvosi költség is, mint a védőoltás, több nyuszi együtt tartása esetében az ivartalanítás, ha szükséges, akkor fogvágás, illetve ha bizonytalanok vagyunk, akkor a karomvágás is. Természetesen ha az állat szőre hosszú, akkor a napi, vagy 2-3 naponkénti fésülés.

12783806_1779524868935377_3766195141272529983_o.jpg

A nyúl tartása nem elhanyagolható módon pénzbe kerül. A tisztességes „alapcsomag”, vagyis a ketrec, etetőtál, itató, szénatartó, házikó, fogkoptató játék, nyalósó, házikó a legolcsóbban is 20 000 forint körüli összegből úszható meg. Ehhez jönnek az olyan extrák, mint például a fekhely vagy a játszóalagút, 2000-3000 forintokért – amik nem kötelezők ugyan, de sok örömöt adnak a nyuszinak –, valamint az olyan praktikus eszközök, mint a hordozó vagy a speciális olló, amivel a körmeit vágjuk. Félévente kell – nem csak lehet, hanem a súlyos, halálos nyúlbetegségek ellen valóban kell – oltatni, ami állatorvostól függően 4000-5000 forint. Rendszeres költség az alom és az alaptakarmánynak számító széna, ami havonta 3000-4000 forint, illetve a magkeverékek, zöldfélék és tápok, melyekből a jó minőség szintén minimum 3000-4000 forintba kerül minden hónapban. Ezek mellé pedig jönnek még a fentebb említett kisebb-nagyobb károk az otthonunkban. Ez is vele jár - írja az nlc.hu.

Sokan gondolják úgy, hogy ha a gyerek húsvétra kap egy nyulat, akkor a kis szőrgombóc majd boldoggá teszi a gyereket és jól eljátszogat vele, mindemellett pedig addig se a szülőt nyaggatja. Azonban a nyúl nem játék, nem lehet ölelgetni, cibálni, puszilgatni. Annak az élőlénynek nyugalomra van szüksége, meg vannak a saját, fajára jellemző szükségletei és igényei, amiket ha nem biztosítanak a számára, akkor könnyen meghalhat. Lehet, hogy az adott szülő, hogy az érintett gyerek tudja hogyan kell egy állathoz nyúlni, azonban a probléma ott van, hogy az állathoz nyúlás nem az adott élőlény igényeit elégíti ki, hanem éppen ellenkezőleg, megzavarják a nyugalmában. Mindenki tudatosítsa magában, hogy azzal csak stresszeli az állatot, ha az nem adja jelét annak, hogy igénye lenne simogatásra, ölbe vevésre és puszilgatásra.

Az Endrődi Állatorvosi Rendelő így próbál a nyúlvásárlás ellen érvelni:

Ő itt egy nyufi. Hoz tojást, meg mindenféle jót Húsvétra.Cuki meg minden.

Minden= összecsinálja a házat, vágatni kell a körmeit, és a fogait, oltatni kell, mert egy szúnyogcsípéstől is hamar megkampulhat, hullik a szőre, nem fogad szót, és ha még fiúcska is, hát számolj vele, hogy ha eléri az ivarérett kort, akkor jól neked ront, mert a házad az övé! És megvédi azt ami az övé! És, hogy honnan tudhatod, mikor picike, hogy fiú? Kb. sehonnan!
Essen szó pár eshetőségről, ha még sosem találkoztál egy apró real (igazi) nyúllal:
*Gyerek megnyomkodja= kampó.
*Megnyomkodod= kampó.
*Bekajáltatod= kampó.
*Nem adsz neki enni= kampó.
*Jobbról fúj a szél= kampó.
*Balról fúj a szél= kampó.
*Nem fúj a szél= megette a macska= kampó.
*Mire észre veszed, hogy gubbaszt= kampó.
*Adsz neki gyógyszert, hogy ne gubbasszon= rögtön kampó.
*Húsvét után oda adod valakinek= megint csak kampó.
Nyúl= sok cukiságba csomagolt jó eséllyel kampó.
Az egész húsvéti nyúl sztori: totál kampó. ???? ????
NE VEGYÉL NYULAT HÚSVÉTRA!!!!
Nem biztos, hogy kampó= elmész a gyerekkel az állatkertbe nyuszit simogatni. Finoman.
Légy okos szülő, és egy csomó felelősséget megúszol!
Van úgyis elég,nem?
NE VEGYÉL NYULAT HÚSVÉTRA!!!!
A nyúl nem húsvéti állat. Túl pici, túl törékeny, túl érzékeny.
Nem éri meg..
Pacsesz!"

Vissza