HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet (40. rész) - A tokaji országzászló

2021. április 1. (csütörtök) 15:13
 

Az 1925-ben hirdették meg az országzászló mozgalmat, amely a történelmi Magyarország egységére, a nemzet összetartozására hivatott emlékeztetni a lakosságot. Számtalan településen állítottak országzászló emlékművet, amelyek közül az 1934-ben, majd újjászületése után, 2013-ban felavatott tokaji az egyik legimpozánsabb.

Az emlékművet a pályaudvarral szemben, a Kopasz-hegy oldalára építették fel, amelyet így minden a városba érkező utas és a Miskolc-Nyíregyháza fővonalon utazó láthatott. 

A hegy lábától lépcsősor vezet fel a teraszra, amely közepén egy stilizált bástyát alakítottak ki, a közepére helyezték a nemzeti színű lobogót tartó oszlopot. A hegy oldalára épített, mintegy 14 méter hosszú és ugyanilyen magas támfalra pedig felhelyezték a Magyar Királyság Trianon előtti térképét, az elcsatolt területeket sötét kővel jelezve. Hazánk legnagyobb folyóit, a Dunát, a Tiszát, a Drávát, a Szávát és a Marost pedig kékből rakták ki. A térkép fölött a magyar címer egyik fele jelent meg stilizálva, a hármas halom és a kettős kereszt. Az emlékmű tetejére pedig a Magyar hiszekegy részlete: „Hiszünk Magyarország feltámadásában!” került felírásra.  Felülről, a magyarság ősi jelképe, a turul madár zárta az  alkotást. Az emlékművet Kalocsay Imre pályamester tervei alapján Balázs János állomásfőnök vezetésével készítették el. 

Az ünnepélyes avatást 1934 szeptember 8-án tartották, s részt vett rajta Lázár Miklós országgyűlési képviselő, Bernáth Aladár, Zemplén vármegye alispánja (a megyei közgyűlés mai elnökének felel meg) és Tokaj városának színe, java. A második világháborút követő néhány évben szovjet támogatással magukhoz ragadták a hatalmat és üldözni kezdtek mindent, ami nemzeti. Ennek a politikának esett áldozatul a tokaji országzászló emlékmű, amelyet a 40-es évek végén levertek. Sokáig üresen állt a kőfal, majd Tokaj festőjének, Tenkács Tibornak vaspálcából készült alkotása, a három munkás szorgoskodását bemutató Szüreti jelenet került a falra.

A tokajiak a hagyományokat felelevenítve 2003 június 4-én tartottak először megemlékezést az egykori országzászlónál, majd emléktáblát avattak, 2009-ben pedig elkezdődött a Tokaji Országzászló Egyesület szervezése, amely vezetője Májer János polgármester, majd néhány évvel később dr. Simon Csaba lett. Az emlékművet Mankovits Tamás iparművész és Soltész József újította fel. A leszerelt Tenkács alkotást pedig a városközpont egyik önkormányzati épületének a falán állították fel, a Tisza híd közelében. A helyreállított emlékművet 2013 június 4-én avatták fel.  

Ha Tokajban járnak feltétlen tekintsék meg a monumentális emlékművet.

(Csontos László)

Vissza