HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Egy kis megyetörténet (65. rész) – A rudabányai Majomsziget

2021. október 18. (hétfő) 11:19
 

Tízmillió évvel ezelőtt a Pannon-tenger borította a Kárpát-medence alacsonyabban fekvő részeit. A mai Rudabánya szomszédságában egy mocsaras félsziget nyúlt a vízbe. Számtalan állat és növényfaj élt a vidéken, köztük a Rudapithecus hungaricus, az ősmajom amelynek köszönhetően a település világhírű lett az őslénykutatók és rajongók körében.

Az őslénytani kutatásokat egykoron Kretzoi Miklós Széchenyi-díjas tudós kezdte, azonban igazából Kordos László professzor, őslénykutató. a Magyar Állami Földtani Intézet és egyben az Országos Földtani Múzeum korábbi vezetője által irányított ásatások eredményeként ismerte meg a világ. A vasércbánya bezárását követően a „fémgyűjtők” áldatlan tevékenységének következtében a lelőhelyet védő csarnokot néhány traverz kivételével szétvágták, elhordták.. A helyiekkel összefogva mertek nagyot álmodni. Ennek eredménye lett a Rudabánya városa által jegyzett Rudapithecus látványtár a Majomszigeten című projekt. De nem csak Rudapithecusok éltek errefelé, hanem egy másik majomfaj, az Anapithecus is, továbbá óriás elefántszerű lények, a masztodonok és a dús vegetációnak köszönhetően még sok-sok más faj.  Az Európai Unió által támogatott projekt keretében modern látogatóhelyet hoztak létre az őslénytelep fölött.

A különleges bemutató-épületben a látogatók megismerkedhetnek a jövő számára megmentett lelőhellyel, megtekinthetik a kutatásokat bemutató riportfilmet és egy 3D-s animációs kisfilmet arról milyen is lehetett az élet évmilliókkal ezelőtt. Hagyományos kiállítás is várja az érdeklődőket. A kor elvárásainak megfelelően kerekes székkel is megközelíthető az épület. A tereprendezés után két kilátóhelyet építettek (a harmadik a bemutató-épület teteje), amelyeket tanösvénnyel kötöttek össze. Az információs táblákról megismerhető a környék, az építményekből pedig megcsodálhatják az egykori bányagödröt kitöltő tavat és a környező dombokat, hegyeket.  Már ezért megéri, s akkor az időutazásról még nem is szóltam. Ha ez az USA-ban lenne, akkor az egész város ebből élne… minden boltban árulnának kabalamajmot és masztodont, kulcstartótól a plussmajomig ajándéktárgyakat, a büfében majomburgert és még sok minden mást, amit el se tudnak képzelni. Szóval van még mit tanulnunk. S ezt a szó jó értelmében gondoltam. Nem elég a világszenzáció, el is kell tudni adni a világnak!  Valami már történt. A városba érkező turistát a szálló oldalára festett óriási majomkép fogadja, jelzi, hogy a Rudapithecus hungaricus földjén jár.

Amennyiben érdekli az őslények világa feltétlenül látogasson el valamikor Rudabányára, ahol a kutatóhely mellett megismerkedhet hazánk legmélyebb tavával, amely az egykori bányagödör feltöltődésével jött létre, s a csodálatos tájjal. Az egykori bányagödör faláról pedig színes köveket gyújthet.    

(Csontos László)

Vissza