HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
vallás

Este már Jézus feltámadását ünneplik a templomokban

2022. április 16. (szombat) 10:57
 

Nagyszombaton az esti vigília szertartással kezdetét veszi a húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este hat órától a budapesti Szent István-bazilikában mutatja be a feltámadási szentmisét.

Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke este nyolc órától a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban vezeti a húsvét vigíliájának szertartását.  

A nagyszombati szertartás a jelenlegi, IV. századra visszavezethető liturgikus rend szerint négy, jól elkülönülő részből áll: a fény liturgiájából, az igeliturgiából, a vízszentelésből és az áldozati liturgiából - olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) MTI-hez eljuttatott közleményében. A szertartás a tűzszenteléssel kezdődik, majd a pap meggyújtja a húsvéti gyertyát, amelynek fénye "Isten győzelmét hirdeti a halál felett" - írták.

A húsvéti igeliturgia végigvezeti a híveket az üdvösségtörténet nagy állomásain, majd felhangzik a Glória, Isten dicsőítése, és "visszatérnek a harangok", meghívva a hívőket Krisztus győzelmének ünneplésére. A szentleckét követően az ünnepélyes alleluja "Isten népének ujjongó örömét fejezi ki". Az evangélium Jézus feltámadásának története.

A prédikáció után következik a keresztvíz megáldása és a keresztelés. A katolikus templomokban általában a nagyszombati szertartás során keresztelik a felnőtt korukban megtérteket, és ilyenkor a hívek is megújítják keresztségi fogadalmukat. Ezt követően a szentmise a szokott rendben, az áldozati liturgiával folytatódik. A szentmisét a hagyományos húsvéti körmenet zárja - írták.

(MTI)

Vissza