HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

22 képzett falugondnok kezdheti meg szolgálatát a vármegyében

2023. március 10. (péntek) 10:08
 

A szociális törvény 2021-től a vármegyei önkormányzatok hatáskörébe delegálta a tanya- és falugondnoki képzés megszervezését. A több mint fél éves, 52 óra elméleti és 118 terepgyakorlati órából álló képzés vizsgával és az oklevelek átadásával zárult.

A vizsgázókat dr. Schirger György, a vármegyei önkormányzati hivatal jegyzője üdvözölte. – Köszönöm, hogy elvégezték a képzést, és szívből kívánom, hogy mindannyiuknak sikerüljön a vizsga, amelynek egy részét már teljesítették azzal, hogy elkészítették záródolgozataikat, amelynek tartalma nemcsak a megszerzett tudást tükrözi, de fontos információkat tartalmaz a vizsgáztatók, a vármegye vezetése, illetve a vidékfejlesztéssel foglalkozó szakemberek számára.  

– A mai nap egy komplex oktatási programnak a vége, amelyben a képzésben részt vevők sok más mellett társadalom-, egészségügyi és jogi ismereteket tanultak, és az elméleti óraszám több mint kétszeresét töltötték terepen, gyakorlati ismereteket szerezve a vármegye szociális intézményeiben. – erről már Jaskó Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Tanya- és Falugondnokok Egyesületének elnöke beszélt, akik végig segítették a szervező Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzatát.

DSC_3208_2.jpg
Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke (b2) köszönti az új Falu- és tanyagondnokokat. Mellette a vizsgabizottság tagjai, (b-j) Budai Erzsébet, az Önkormányzat képviselője, dr. Andráczi-Tóth Veronika, a Belügyminisztérium főosztályvezetője, a vizsgabizottság elnöke és Bartus István, Nemzeti Szociálpolitikai Intézet képviselője.

Végül minden megjelent sikeres vizsgát tett, így 22 képzett falu- és tanyagondnok kezdheti meg szolgálatát a vármegyében.

DSC_3492_2.jpgCsoportkép a vizsgázókról, a vizsgabizottság tagjaival és a vármegyei közgyűlés elnökével, Bánné dr. Gál Boglárkával (középen).

A végzettséget igazoló oklevelet Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke adta át. – Napjaink kihívásai egyre sokoldalúbb tudást és felkészültséget követelnek a falu- és tanyagondnokoktól. Legyenek büszkék vizsgájukra, legyenek büszkék magukra, hiszen az önök szolgáltatásával mérsékelhetők a kistelepülésekre jellemző hátrányok, az önök munkájának köszönhetően javul a falvakban, a tanyákon élők életminősége, ahogy a helyi közszolgáltatásokhoz való hozzáférés is. Ennek jelentőségét a Magyar Kormány is elismeri, és a vidékfejlesztés, a település lelkeként tekint a falu- és tanyagondnoki szolgálatot ellátókra, ezért működéséhez központi költségvetési támogatást is biztosít.

DSC_3388_2.jpg Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke átadja a Tanya- és falugondnoki képesítésről szóló oklevelet.

Vissza