HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Nemesi címereslevelek – eleven múlt

2023. március 28. (kedd) 07:56
 

Ünnepélyes keretek között mutatták be a Vármegyeháza Dísztermében az Önkormányzat kiadásában megjelent Nemesi címereslevelek Borsod vármegye levéltárából című könyvet.

A Nemesi címereslevelek Borsod Vármegye Levéltárából címmel megjelent könyv bemutatóján részt vettek a könyv alkotói: dr. Tóth Péter a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense és tanszékvezetője, Kis József a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár igazgatója, Bodnár Tamás főlevéltáros, a Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese; valamint Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora, Demeter Zoltán, dr. Kiss János és Kovács Zsolt országgyűlési képviselők, utóbbi a könyv szerkesztőjeként is jelen volt a rendezvényen.

DSC_7961.jpg
Bánné dr. Gál Bolgárka a könyvbemutató rendezvényen.

A könyvbemutatón Bánné dr. Gál Bolgárka, a vármegyei közgyűlése elnöke köszöntőjébe így méltatta a művet: „Jeles nap ez a mai, hiszen egy hiánypótló és egyedi könyv bemutatóján lehetünk itt. Hiánypótló, hiszen a kiadvány arra vállalkozott, hogy Borsod vármegye címeres leveleit egybegyűjtve meséljen nekünk arról az időszakról, amely az alapot jelenti, amelyre a vármegye jövőjét lehet és kell építeni. Egyedi is a könyv, hiszen ezt a feladatot, ezt a múltidézést 85 olyan nemesi levél és címer segítségével teszi meg, amelyek közül jónéhány az 1500-as, 1600-as és 1700-as évekből származik, és először ennek a könyvnek az alkotói válogattak és gyűjtöttek, valamint fordítottak le ilyen jellegű kordokumentumokat elsőként az országban.”

DSC_8021.jpgDr. Tóth Péter történész az alkotói munka hátteréről beszélt.

Az alkotók közül dr. Tóth Péter történész beszélt a munka hátteréről, rendhagyó történelemóra keretében. Többek között kifejtette: ma a vármegye említésekor mindenki az iparra gondol, pedig a régi Borsod vármegye egyáltalán nem erről volt nevezetes, hanem arról, hogy az egész országban a tényleges és a relatív számot tekintve is itt élt a legtöbb nemes, akik rendelkeztek azokkal az előjogokkal amelyek ezt a réteget - legalábbis elvileg - megillették. „Ők azok, akik formálták, építették ezt a vármegyét, akik az itt élők érdekeit képviselték a hazában, akikről szól ez könyv.”

DSC_8120.jpg
Kovács Zsolt az alkotás folyamatát mutatta be zárszavában.

Kovács Zsolt zárszavában a könyv születéséről beszélt, kulisszatitkot is megosztva a hallgatósággal, majd kilátásba helyezte a folytatást is.

DSC_8155.jpg

Ezt követően az alkotók dedikálták a könyvet, amelynek olvasása közben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye múltja éled újjá a könyvben lévő 85 nemesi levél és címer segítségével.

Vissza