HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
Hírek

A hit gyertyáját gyújtották meg az edelényi kastélyban

2023. december 4. (hétfő) 15:18
 

Fellobbant a hit lángja az edelényi L'Huillier–Coburg-kastély kertjében felállított adventi koszorún.

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata által üzemeltetett barokk kastélyban elsőként állítottak adventi koszorút, és idén elsőként különleges környezetben, a kastély közvetlen közelében lehet korcsolyázni, emellett átadták a már tíz éve nem használt, most viszont felújított gyaloghidat is.

Advent a kastélyban címmel hirdette meg a vármegye önkormányzata idei karácsonyváró programsorozatát. Az események sora a jégpálya átadásával kezdődött még november végén, amelyre már az első napoktól folyamatosan érkeztek a téli sport szerelmesei, majd elérkezett a december 3-a, ami idén advent első vasárnapja volt.  

DSC_0413.jpg

Az ünnepi pillanatokat az elmúlt évtized egyik fontos állomása előzte meg a kastélysziget életében, ugyanis Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke, Demeter Zoltán a térség országgyűlési képviselője, valamint a felújítást végző kivitelező részéről Fischer Ferdinánd átadta azt a gyaloghidat, amely a kastélyszigetre vezet, de az utóbbi tíz évben nem lehetett használni.  

A híd a felújításnak köszönhetően egy újabb ponton köti össze a kastélyszigetet a településsel, és ezzel egy újabb utat nyitottak meg az edelényi kastélyba érkezők előtt.  

Az adventi programsorozat részeként a kastély előtt ünnepi vásárt is rendeztek, ahol a térség legfinomabb és legjobb minőségű kézműves termékei kínálták magukat.  

DSC_0586.jpg

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata idén minden adventi hétvégén egy-egy keresztény gyülekezettel készül a karácsonyra. Az adventi koszorú első, a hit gyertyájának meggyújtása alkalmával az Edelényi Református Egyházak gyülekezete szolgált. Az ünnepi műsort az egyházközség énekkara adta és Szalay László Pál református lelkész tartott igei köszöntőt. Ezt követően az első lila gyertyát Bánné dr. Gál Boglárka, Szalay László Pál, illetve Demeter Zoltán közösen gyújtotta meg.  

A második, az öröm gyertyáját december 10-én, délután fél háromkor gyújtják meg az edelényi kastélyban elhelyezett adventi koszorún a görögkatolikus egyház szolgálatával.

Vissza