HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Borsodban is utazhatnak regionális tarifával

2014. január 22. (szerda) 21:08
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium február közepétől újabb 15 mellékvonalra terjeszti ki a 15 helyett már 25 százalékkal olcsóbb regionális tarifákat -jelentette be Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár. Megyénket három vonal érinti, például Miskolc-Tiszaújváros közt is olcsóbb lesz a vonat.

Tavaly júniustól 15 viszonylaton 15 százalékkal olcsóbb jegyekkel és  bérletekkel utazhatnak a vonatot választók. A fél éve megkezdett folyamat újabb állomáshoz érkezett: a szaktárca további 15 mellékvonalon  vezeti be a regionális tarifákat február közepétől. Ezek közül három érinti megyénket. Az  Eger - Szilvásvárad, Miskolc - Tiszaújváros, Miskolc – Tornanádaska viszonylatban is elérhetőek lesznek az alacsonyabb díjak.

Az itt közlekedő napi 4-18 járatot  többnyire regionális utasok használják, egyes helyeken távolsági igények csak szezonálisan jelentkeznek. A besorolás indoka lehetett még a buszok kedvezőbb vonalvezetése vagy az, hogy a vonal hátrányos helyzetű térségben fut.

"A második ütemmel együtt már összesen 30 viszonylaton, közel 1400 kilométeren, a hazai vasúthálózat ötödén lesz olcsóbb az utazás" - emelte ki az államtitkár. A kedvezményes árú jeggyel igénybe vehető vonalakról ezúttal is a MÁV-START Zrt. javaslata alapján döntött a minisztérium. Idén az utolsó, 2010 után újranyitott szakasz is bekerült a regionális tarifás körbe.

Az intézkedés utasvonzó hatásának növelése érdekében február közepétől a regionális tarifa már 25 százalékkal lesz alacsonyabb az országos díjaknál. A díjakban a szociálpolitikai és üzletpolitikai kedvezmények érvényesíthetők, mások mellett tehát a diákok és nyugdíjasok is negyedével olcsóbban utazhatnak.

Vissza