HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

„Adózás helyett” – így spórolhatnak a cégek

2021. szeptember 17. (péntek) 10:51
 

Megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatni többszörös előnnyel jár, mégis kevés munkáltató él ezzel a lehetőséggel. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében még mindig sokkal kevesebb megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos ember dolgozik, mint amennyi dolgozhatna; miközben megyénkben 40 000 ilyen ember él és több mint fele aktív korú. A Szimbiózis Alapítvány hosszú évek óta segít abban a cégeknek, hogy felkészítse őket a megváltozott munkaképességű emberek fogadására, a fogyatékkal élőket pedig integrálja a munkahelyekre.

A jogszabályok szerint a 25 főnél nagyobb foglalkoztatók vagy felvesznek 20 munkavállalóként 1-1 megváltozott munkaképességű dolgozót, vagy befizetik a rehabilitációs hozzájárulást. Ez 20 főnként közel másfél millió forint évente.   

Tavaly 100 milliárdot fizettek be a cégek az államkasszába ilyen címen. Ez pedig várhatóan emelkedni fog, hiszen a köznyelvben „rehabilitációs adóként” emlegetett befizetés a mindenkori minimálbér függvénye, annak kilencszerese, ez pedig megváltható lenne egy fő megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatásával.  

„A problémát abban látom, hogy a cégek egyszerűen nincsenek tisztában a foglalkoztatásnak ezen ágával. Alapítványunk több telephelyén is foglalkoztat fogyatékkal élőket. Nálunk például kitűnő megváltozott munkaképességű szakács és sajtmester is dolgozik. Catering szolgáltatás megrendelése esetén, vagy sajtunk tavalyi aranyérmének odaítélésekor a szolgáltatás és a termék minősége a szempont. Az, hogy kik vesznek részt az előállításban, az csak hozzáadott érték. A lényeg az, hogy megtaláljuk mindenki erősségét és a számukra teshezálló munkakört" – mondja Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke, foglalkozási rehabilitációs szakértő.  

Szinte minden fogyatékossággal élő képes dolgozni, csak meg kell találni a képességeiknek megfelelő munkát. Fontos, hogy adjuk meg az esélyt nekik, kísérjük végig ezen az úton őket. Foglalkoztatásukkal maga a munkaközösség is át fog alakulni és mindez valódi transzformációt, változást hoz magával. Számos területen - szervezettség, elégedettség, munkamorál, lojalitás, teljesítmény - pozitív hatást eredményez.

Vissza