HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA

Prevenció és Egészségfejlesztés a Tokaji Egészségfejlesztő Központban

2022. március 10. (csütörtök) 10:37
 

Március 09-én az egészségfejlesztésé volt a főszerep a tokaji egészségházban, ahol kötetlenül beszélhettek megelőzésről és az elöregedő társadalmak problémáiról a rendezvényre látogatók az intézmény vezetőjével, Dr. Sallai Zsuzsával.

Az "Európa, az öreg kontinens - az elöregedő társadalmak megoldási mintái az Európai Unióban" című előadásnak helyet adó egészségfejlesztő központ tevékenységét tekintve prevenciós és szakrendelés működtetésével kapcsolatos feladatokat is ellát, melynek egyik jelentős célcsoportja a nyugdíjas korosztály.

Az interaktív előadás a CsM Egyesület szervezésében valósulhatott meg és vezérfonala arra a jelenségre épül, hogy Európában többségében mára elöregedő társadalmak élnek. Ez hatással van az országok gazdaságára, a munkaerőpiaci helyzetre, valamint a szociális ellátórendszerre egyaránt – előadásukban legfőképpen ez utóbbi területet vizsgálták meg alaposabban.

Kép3.jpg

A jelenlévők 91%-a küzd valamilyen állandó betegséggel, vegyesen enyhe és súlyos lefolyású egészségügyi problémával. A többség egyetértett abban, hogy az egészségtudatosságra nevelést szélesebb körben kellene népszerűsíteni.

A hallgatóság egyetértett abban is, hogy a családtámogatási rendszer támogatása, bővítése egyenes arányosságban áll az elöregedő társadalmak problémás helyzetének javításával, mivel ezek növelhetik a gyermekvállalási kedvet, ezzel együtt pedig a születésszámokat is.

Manapság fokozottan megnőtt a lombikprogramban és meddőségi vizsgálatokon részt vevő fiatal párok száma, amely az alapvetően stresszes életmód és az egészségtudatos életmód követésének a hiányából fakad.

Az elöregedő társadalmak egyik fontos hatása továbbá a szociális- és egészségügyi ellátórendszer túlterhelődése, mely prevenciós célzatú intézkedésekkel és az egészségtudatosság növelésével enyhíthető volna.

A jelen lévők 44%-a szokott rendszeresen részt venni megelőző egészségügyi vizsgálatokon, tehát a hallgatóság több, mint a fele már csak azután fordul orvoshoz, amikor már fennáll valamilyen betegsége.

A jelenlévők 51%-a hallott már az egészségügyi központban működő prevenciós tevékenységről, de csupán 28 százalékuk vett már részt valamilyen egészségügyi témával kapcsolatos előadáson vagy foglalkozáson.

A jelenlévők 85%-a nyitott lenne arra, hogy felvilágosító, szemléletmódváltást célzó programokon vegyen részt, vagy ezekről az alkalmakról tájékoztatást kapjon.

Az előadáson - az intézmény vezetőjének tolmácsolásában - az egészségközpontban lévő lehetőségekről is felvilágosítást kaphattak a megjelentek.

Kép4.png

Vissza