HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA

Család és munka egy közigazgatási szakember szemével

2022. március 11. (péntek) 10:42
 

Magyarország Kormánya – a többi Európai Uniós tagállam vezetőivel egyetértésben – fontosnak tartja a munkahelyek családbaráttá tételét. Erről és még sok másról is szó esett március 10-én Sárospatakon a CsM Egyesület szervezésében megtartott interaktív előadáson.

A XXI. század egyik alapvető kihívása a nők számára, hogy egyszerre álljanak helyt a munkaerőpiacon és a családban egyaránt. Ennek segítése a munkáltató és az állam közös érdeke. A helytállás lehetőségeiről és a család és munka összehangolásáról szólt többek között dr. Komáromi Éva járási hivatalvezető a "Családbarát munkahelyek gyakorlati tapasztalatai hazánkban és az Európai Unióban" című előadáson.

Kép5.jpg

A hallgatóság egyetértett abban, hogy egyre elterjedtebbé válnak a családbarát munkahelyek, nemzetközi szinten pedig már komoly hagyománya van ennek a gyakorlatnak.

Az, hogy egy munkahely családbarát e vagy sem, számos tényező függvénye lehet. Kérdés, hogy engedélyezett e részmunkaidő, a távmunka, az otthoni munkavégzés, a rugalmas idejű munkaviszony, vagy a kötetlen idejű munkaviszony, amelyek nagyban megkönnyíthetik a gyermeknevelés összehangolását a munkahelyi teendőkkel. Emellett egyedileg elérhető a vállalkozói szférában az a lehetőség, mely vezetői szinten rugalmasan áll a szabadságok megállapításához.

Fontos előny lehet továbbá, ha a munkavégzés helyén elérhető gyermekszoba, vagy „Családbarát helyiség”, ahol a munkavállalók gyermekei elfoglalhatják magukat, amennyiben szüleik dolgoznak. Ebben az esetben a munkáltató biztosíthatja a gyermekfelügyelőt is, amely nagy segítség a kisgyermekes családok számára.

A nemzetközi gyakorlatokhoz hasonlóan Magyarországon is elérhető olyan munkahelyi körülményeket fejlesztő pályázat, amely kifejezetten családbarát munkahelyek létrehozását támogatja. Ilyen például az Emberi Erőforrások Minisztériumának Családbarát pályázata, amely élménymunkahelyek kialakításának ösztönzésével és támogatásával segítette a fenti célok megvalósulását.

A jelenlévők 96%-a gondolta úgy, hogy a motivált, elkötelezett munkaerő a legjobb befektetés egy szervezet számára, így a hosszú távú nyereségesség záloga. Az elégedett munkaerő elkötelezett, lojális a munkáltatóhoz, továbbá nagyobb hatékonysággal és felelősebben végzi a munkáját. Emiatt csökken a hiányzások száma, valamint a szervezet presztízse növekszik a munkavállalók érdekében tett intézkedések következtében. Ehhez a motiváltsághoz lehet segítség a kiegyensúlyozottság biztosítása, mely családbarát munkahelyeken keresztül is elérhető.

A jelenlévők 99%-a egyetértett abban, hogy családbarátnak akkor tekinthető egy munkahely, ha olyan körülményeket biztosít, amellyel elősegíti, hogy a szervezetnél dolgozó munkavállalók minél hatékonyabban össze tudják egyeztetni a munkavállalást a családi teendőikkel, a családi- illetve magánéletükkel, és ezzel mind a munkában, mind a családban az életük minél inkább kiteljesedjen.

Kép6.png

Vissza