HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

100 éves a hollóházi labdarúgás

2008. július 25. (péntek) 11:58
 
Kevés klubcsapat vagy település büszkélkedhet azzal, hogy évszázados múltra tekint vissza a sporttörténelme. Különösen ritka, hogy vidéki települések adnak számot ilyen hosszú sporttevékenységről.

Hollóháza ezen kevesek közé sorolhatja magát.

A települési sporttevékenység mindig összefüggésben volt a Hollóházi Kerámiagyár, a későbbi Porcelángyár működésével. Az 1900-ban a Párizsi Világkiállításon is részt vevő Istványi Ferenc vezette Kerámiagyár nagy lökést adott a település fejlődésének. Az 1905-ben Hollóházára települő Fazekas János tanító nyílt szemlélete hamarosan az oktatáson kívül is éreztette hatását. 1908-ban megalakult Hollóházán az első labdarúgó csapat. A párját ritkító esemény néhány év múlva országos ismertséget szerzett a labdarúgóknak. A Tolnai Világlapja 1911. szeptember 3-án fényképes cikkben méltatta a hollóháziak helytállását a Kassai Athletikai Klub második csapatával szemben.

„Parasztlegények, mint labdarúgó sportemberek.”

„Hollóházi parasztlegények, mint labdarúgó sportemberek a minap a Kassai Athletikai Klub második csapatával mérkőztek meg, a sportkedvelő közönség általános érdeklődése mellett. Első eset ez Magyarországon, hogy falusi parasztlegények, mint sportemberek tegyenek tanúságot az ügyességükről. Fazekas hollóházi állami tanító érdeme, hogy megtanította őket a labdarúgás sportjára, melyben most már olyan gyakorlatosságra és ügyességre tettek szert, hogy derekasan megállták helyüket a kassai atlétákkal való mérkőzésben is. Korcsmázás helyett ebben az egészséges sportban gyönyörködnek most a derék parasztlegények, akiket a fényképfelvételünkön az első két sorban látunk. Mögöttük állanak a Kassai Athletikai Klub második csapatának tagjai. A kép jobb sarkában látjuk a derék Fazekas tanítót, akinek példája alkalmasint követőkre fog találni tanítótársai körében.”

[1_300] Kassa-Hollohaza-1911.jpg

Az ellenfelek szűkös volta miatti ritka mérkőzéseket és gyakori tréningeket egy Csütörtöki rét nevű hegyi kaszálón tartották. A háborús események sem szegték kedvét a sportembereknek. Az sem riasztotta el őket, hogy a füzérkomlósiakkal később közösen kialakított futballpályájukat 1948-ban a földosztás alkalmával kimérték. A frissen államosított kerámiagyár pártszervezetének és szakszervezetének lobbierejét felhasználva az Abaúj - Megyei Földhivatalhoz immár saját pályára nyújtottak be igényt. Az 55 aláírással megtámogatott korabeli vállalkozási szerződés meggyőzte Odrobina István vállalkozót, hogy a helyi „sportifjúság” a társadalmi munkára tett felajánlást komolyan gondolja. A vállalás nagyságát jellemzi, hogy 2 hektáron fákat vágtak ki majd azok gyökerét is kiszedve a hegyoldalba vágták be az új pályát. A munkát egy mocsaras terület lecsapolása is nehezítette. Az utókorra hagyott oklevelek szerint a fiatalok a régi elődök nyomdokán haladtak. 1958-ban a megyei III. osztályú bajnokságban Hollóházi Építők néven második helyezést értek el. 1961-62-ben azonban már a megyei I osztályban ismételték meg második helyezésüket. 1964-ben egy évig a Hollóházai Porcelán SK néven szerepelt a megyei II. osztályban. 1965-től azonban a sportszövetségek nyilvántartásaiban is Hollóházi Építők SE néven regisztrált a csapat. A jogszabályi környezet változásához igazodva 1968-ban a Magyar Testnevelési és Sportszövetség is szentesítette az Építők SE alapszabályát. A porcelángyári rekonstrukció révén a megnövekedett létszámból már megalakulhatott az asztalitenisz, röplabda és sakk szakosztály is. Ettől az időszaktól a labdarúgás már tömegsport szinten is elterjedt és egymást érték az üzemi bajnokságok kis és nagypályás változatban.

[0_300] Hollohaza-1948.jpg

1970-ben elkészült a 200 főt befogadó fedett lelátó, mely a megyében ritkaság számba ment. 1974-ben a csapatok részére öltözőt építettek a pálya mellé.
1921-től Hollóházán folyamatosan működött határőrség vagy csendőrség. 1946-tól a megszűnő határátkelőről a helyi őrsre helyezték a határőröket. A hetvenes évek épület-átalakítása révén a nagy létszámú őrs szintén sok labdarúgóval táplálta a helyi csapatot. Némelyeket céltudatosan vonultattak be Hollóháza erősítésére, míg más helyiek fehér hollóként helyben tölthették le katonai éveiket a csapatban történő szereplésért cserébe. A legnagyobb nevű katonai focisták Vanczó Sándor és Fitos Sándor voltak, akik MB II-es szintű játékkal örvendeztették meg a helyi szurkolókat. Kmetti és Majoros László azonban az MB I.-ig eljutva írták be nevüket immáron nem csak a hollóházi szurkolók szívébe. A legtöbb focista az edzés és mérkőzés kapcsán szerzett többlet kimenő révén élete párját is Hollóházán találta meg. A Határőrség és a Porcelángyár áldásos tevékenysége révén a nyolcvanas években a csapat többször megfordult a megyei első osztályban is. 1983-tól a serdülő csapat nevelése is megkezdődött, melyet a megyei szereplések katalizáltak. Ebben az időszakban az 50-60 fő labdarúgót évenként benevező Hollóháza volt a Zempléni települések közül az egyetlen, amely magas szintű játéklehetőséget biztosított a környékbeli fiatalok részére. A sikereken felbuzdulva 1983-ban az általános iskola bővítésénél a tornaterem méretét is úgy alakították, hogy a focisták is téli menedéket leljenek benne. 1988-ban egy új pálya kialakításába kezdtek, de a hegyoldal keménysége és a rendszerváltást követő recesszió miatt a munka nem fejeződött be. Maradt a 350 m tengerszint feletti magasságában elhelyezkedő régi pálya. A porcelángyár, mint mecénás a rendszerváltásig támogatta a csapatot és a játékosokat is.  Később időszaki reklámszerződésekben testesült meg a gyár támogatása. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sokszor felharsant a kezdőkörből a hollóháziak ellenfelet köszöntő „porcelán” kiáltása. A kilencvenes években fokozatosan az önkormányzat vállára terhelődött a csapat fenntartása.

2003-ban a Megyei Sportintézet hathatós segítségével új öltöző épült a régi helyén. Két év múlva pedig az új kerítéssel labdafogó háló is készült. A Nemzeti Kupában két alkalommal sok mérkőzésen át menetelt a csapat. 1985-ben az akkori bajnokesélyes Debreceni Loki 2:1 arányban győzte le a helyieket, míg 2002-ben a Kazincbarcika 4:0 arányú győzelmet aratott Hollóházán.

A 2007-es schengeni határnyitás után 3 szlovák játékos igazolt a csapathoz. A csapatból kikerülő öregfiúk idén Vásárosnaményban nyerték meg a teremtornát öregbítve a település labdarúgáshoz is köthető hírnevét.

[2_300] Hollohaza-2008.jpg

Meghívó

2008. augusztus 2-án kerül megrendezésre a Hollóháza-Kassa Centenáriumi mérkőzés. A junior, senior és liga csapatok mérkőzései közben freestyle focisták szórakoztatják a közönséget.

Vissza