HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

A tiszaújvárosi világkupán át, a tokiói olimpia felé

2019. július 5. (péntek) 01:30
 

A 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs sorozatába tartozó 23. ITU Triatlon Világkupát, valamint az ETU Triatlon Junior Európa-kupát is magába foglaló, számos újdonságot kínáló 21. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét július 10-14. között várja Tiszaújvárosba a hazai és külföldi sportbarátokat.

Az 5 földrész, 43 országából érkezett sportolókat felvonultató nemzetközi események és a kísérő rendezvények részleteiről kedden a Tiszaújvárosi Sportcentrumban tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Lehmann Tibor főrendező, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub elnök-vezetőedzője, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) szakmai alelnöke a Tiszaújvárosi Sportcentrum „Brigádházában” köszöntötte a megjelenteket. 

 Elsőként Bráz György, Tiszaújváros polgármestere, a Szervező Bizottság társelnöke kapott szót: - Nagyon örülök annak, hogy ebben az évben is eljutottunk ide, és ismét találkozhatunk ennek a nagyszabású eseménynek a sajtótájékoztatóján – fogalmazott a városvezető. – Azt elmúlt hetekben, hónapokban azt tapasztaltam, hogy mindenki tette a dolgát, a városi önkormányzat mellett a szponzorok is kivették részüket az anyagi háttér biztosításában. Mindenkinek nagyon köszönöm az eddigi munkáját, és hiszem, hogy a következő napok feladatai sem okoznak majd gondot. Bízom benne, hogy a jövő héten egy újabb közösségi élménynek lehetünk tanúi közösen. Hiszem, hogy egy sikeres világkupa előtt vagyunk, ahol mindenkinek nagyon szurkolunk majd, különösen a magyaroknak és a tiszaújvárosiaknak!

Igazi otthonra talált a sportág

  • A MOL Petrolkémia életében kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás – hangsúlyozta Zsinkó Tibor, a névadó főtámogató MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója. -  Az elmúlt évtizedekben számos olyan programot támogattunk, amivel hozzájárultunk a környéken élők életminőségének javításához. Az önkormányzattal közösen működtetjük a Tiszaújváros jövőjéért Alapítványunkat, amely a helyi szociális, kulturális és sport kezdeményezéseket karolja fel, közte a legismertebbet, a Triatlon Nagyhetet. Idén, a 21. alkalommal rendezzük meg és büszkénk vagyunk arra, hogy együttműködő partnerként részesei lehetünk ennek a közösségkovácsoló kulturális és sport rendezvény sorozatnak. A Nagyhét az évek során a városlakók életének szerves részévé vált, Tiszaújvárosban igazi otthonra talált a sportág. A nívós programokon, tömegsport rendezvényeken nagy számban vesznek részt a MOL Petrolkémia dolgozói is. Úgy gondolom, számos közös pont van a tömegsport rendezvények, a világ legjobb triatlon versenyzői és a MOL Petrolkémia között. Küzdelem, kitartás és felkészültség – a MOL Petrolkémia is ezen értékek köré szervezi működését évtizedek óta. Globális versenyben kell helyt állnunk és kitartunk küldetésünk mellett, hogy továbbra is vezető szerepet töltsünk be az ország egészét érintő fejlődési folyamatban. Töretlenül kitartunk Tiszaújváros mellett is, ahol igazán otthon érezzük magunkat. Történetünk eddigi legnagyobb saját beruházásával, a több mint egymilliárd eurós Poliol Projekttel is bizonyítjuk, hogy erős megyei jelenlétben gondolkodunk.  Fontosnak tartjuk, hogy a rendezvény mellett olyan tehetséges fiatal sportolókat is támogassunk, akik már bizonyították országos és nemzetközi versenyeken. Az ő továbblépésük érdekében hoztuk létre a MOL Tehetségtámogató Programot, ahol triatlonos versenyzők 2006 óta közel 15 millió forintos támogatásban részesültek. Jelenleg is támogatott sportolóink közé tartozik Karai Levente (Mogyi SE) és Lehmann Csongor (Tiszaújvárosi Triatlon Klub), akinek ezúton adom át az erről szóló oklevelet. 

21Nagyhét-Sajttaj-jo.jpg

Nagy szükség van a triatlonra

- Tiszaújvárosnak a triatlon az, ami az amerikaiaknak a kosárlabda, vagy a braziloknak a foci -emelte ki dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere, önkormányzati összekötő. - Nagy szükségünk van a triatlonra, mely a  szélrózsa minden irányából ide költözött embereket  közösséggé kovácsolja. Mindenben igyekszünk segíteni a klub, a szervezők munkáját. Köszönjük az intézmények, önkéntesek hatékony közreműködését. Ismét bizonyságát adjuk annak, hogyan kell egy közös célért összefogni és együtt kimagaslót teljesíteni. Köszönöm a szervezők ötletelését, mely a Nagyhét XXI. századnak megfelelő megújulását szolgálta.  Nem csak a Nagyhéten, hanem utána is segíteni fog bennünket a pályázati úton megvalósított City Up alkalmazás, ami városmarketing szempontjából is kedvező lehetőség.

Élő közvetítés a legjobbak csatájáról

- Az 1999-ben elindított Triatlon Nagyhéttel tavaly elérkeztünk egy mérföldkőhöz, egy jubileumhoz – mondta Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség sportigazgatója, a helyi erőpróbák versenyigazgatója.  -  Úgy akartuk átalakítani az édesapánk, dr. Márkus Gábor által megálmodott és megvalósított rendezvényt, hogy ne szenvedjen csorbát annak egyik aspektusa sem. Ezek közül is az első a versenysport. Idén is a világ közvetlen élmezőnyéből érkeznek versenyzők a világkupára, melyen a tokiói olimpiára vezető úthoz szükséges  értékes kvalifikációs pontokat  is osztanak. A magyaroknak kiemelt lehetőség ez a verseny, de nem lesz könnyű dolguk. A 86 férfi és 65 női versenyző szombaton, az előfutamokban harcolhatja ki a jogot a másnapi, 30-30 főt számláló fináléra. A rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub sportolói közül a Lehmann-fivérek, Bence és Csongor, valamint Putnóczki Dorka szeretne ott lenni az elit vk döntőjében. Idén is lesz egy új ország, Bermuda, melynek sportolója először indul nálunk.  A nemzetközi triatlon-család  hálás Tiszaújvárosnak azért, hogy  23. éve, megszakítás nélkül vendégül látja a világkupa mezőnyét. A Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) vezetése nevében is köszönöm a városnak, az itteni cégeknek  a támogatást. Az ITU is magas szinten képviselteti magát a világkupán. Idén is eljön hozzánk  Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) olasz elnöke. A rangos erőpróba felvezetését jelenti a mintegy 150 versenyzőt, köztük sok-sok magyart, de a verseny nyílt jellegéből adódóan brazil, dél-afrikai,ecuadori, honkongi, új-zélandi triatlonosokat is felvonultató ETU Triatlon Junior Európa-kupa, és a legjobb gyermek és serdülő korcsoportos fiatalokat csatasorba szólító Magyar Utánpótlás Gála. A vasárnapi junior Ek döntőn élő webes közvetítés lesz, míg az elit vk fináléját a Sport TV jóvoltából élőben, valamint a https://www.triathlonlive.tv  honlapról elérhető ITU Live-on is figyelemmel kísérhetik az érdeklődők, mely jelentős mértékben hozzájárul Tiszaújváros hazai és külföldi ismertségének növeléséhez. Tavaly a világkupa férfi döntőjét a sportolók biztonsága érdekében meg kellett szakítanunk. Idén még jobban próbálunk felkészülni az esetleges vis-major helyzetekre.

Rövidebb, de intenzívebb programmal

Az ebben az évben megújuló sport- és kulturális eseménysorozat az eddiginél rövidebb időszak alatt, viszont sokkal koncentráltabb formában, intenzívebb élményt nyújtva várja a helyieket, valamint a Tisza-parti városba látogató vendégeket.

- Bízunk benne, hogy mindenki számára megfelelő program-csokorral állunk elő – vélekedett Márkus Balázs, a Szervező Bizottság társelnöke. - Nagyon felgyorsult a világ körülöttünk, sok elvárás, igény fogalmazódott meg, melyeknek igyekeztünk megfelelni. Az élsport mellett megőriztük a Bogratlon-t, a tömegsportok közül a kerékpárt a futást, stb. Megújul a Jabil1/3 Maraton utcai futóverseny is, melynek különlegessége, hogy idén „Sunset-run” lesz, hiszen a rajt időpontja 20.00 óra. A Tiszaújváros  Warrior reményeink szerint olyan új show elem, mely emeli a rendezvény fényét. A kulturális rész elengedhetetlen a közösségteremtéshez. Hazánk legnépszerűbb előadói közül sikerült elhozni olyan fellépőket, hogy minden korosztály megtalálja a kikapcsolódási lehetőséget a koncerteken. Mások mellett az Edda, a Neoton, a Quimby, a Punnany Massif, a Jetlag és a Wellhello is tiszteletét teszi Tiszaújvárosban.

Kijár a köszönet

  • Nem lehet elégszer megköszönni a városnak, a támogatóknak, az önkormányzati cégeknek, a rendőrségnek, polgárőrségnek, a mentőszolgálatnak azt az óriási segítséget, melyet a Nagyhét előkészületeinél, lebonyolításában nyújtanak – mondta zárszóként Lehmann Tibor főrendező. – Csak így együtt valósíthatjuk meg újra a határon innen és túl egyaránt rendkívül népszerű eseménysorozatunkat, melyre szeretettel várjuk a hazai és külföldi sportbarátokat, vendégeket!

Zsinkó Tibor-Lehmann Csongor.jpg

(a fotón b-j): Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub junior világbajnoka és Zsinkó Tibor, a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatója

 A sajtótájékoztatót megtisztelte jelenlétével Lőrincz Kata, az MTSZ  közelmúltban hivatalba lépő főtitkára, és Lehmann Csongor, a Tiszaújvárosi Triatlon Klub junior világbajnoka, felnőtt Európa-kupa győztese.

A 21. MOL Tiszaújvárosi Triatlon Nagyhét programja

 Július 10. szerda:

10:00: Magyar Vöröskereszt véradás

16:30: Tiszaújváros Warrior

18:00: Futóverseny

18:30: Tiszaújváros Warrior döntők

19:30: Megnyitó Ünnepség

20:30:EDDA

 

Július 11. csütörtök:

10:00: Magyar Vöröskereszt véradás

10:00: Gyermekrendezvények

15:00: Sakk snellverseny

17:30:USNK

19:00: Kerékpárverseny

20:00:Neoton Família

 

Július 12. péntek:

18:00:Lóci Játszik

20:00: JABIL 1/3 Sunset Maraton

21:30:PunnanyMassif

23:00: JABIL 1/3 Sunset Maraton eredményhirdetés

 

Július 13. szombat:

8:00: Tiszaújvárosi Turista Triatlon

10:00:Bogratlon - Tiszaújvárosi Bográcsfőző Fesztivál

11:00: Kiskalász zenekar gyermekműsora

12:00: ETU Triatlon Junior Európa-kupa - elődöntők

14:45: ITU Triatlon Világkupa - elődöntők

17:30:Bogratlon eredményhirdetés

18:30:Rácz Gergő és zenekara

21:00:Quimby

 

Július 14. vasárnap:

9:00:Magyar Utánpótlás Gála - gyermek fiú rajt

9:01:Magyar Utánpótlás Gála - gyermek leány rajt

9:45:Magyar Utánpótlás Gála - serdülő fiú rajt

9:46:Magyar Utánpótlás Gála - serdülő leány rajt

10:30: Salátabár- a vitamindús popcsapatgyermekműsora

11:45: ETU Triatlon Junior Európa-kupa - női döntő rajt

12:45: ETU Triatlon Junior Európa-kupa - férfi döntő rajt

14:45: ITU Triatlon Világkupa - női döntő rajt

16:15: ITU Triatlon Világkupa - férfi döntő rajt

18:30: Tombolasorsolás

19:00:Jetlag

20:00: ITU Triatlon Világkupa eredményhirdetés

21:00:Wellhello

Vissza