HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESÉLETMÓDX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Sportbajok - Nehéz helyzetben a foci klubok

2007. április 1. (vasárnap) 15:33
 
A megyei labdarúgó-bajnokság 56 éves történetében aligha emlékszünk olyan esetre, ami jelenleg tapasztalható: a megyei I-ből egyetlen csapat sem jelölte meg célként a bajnoki cím elérését, pontosabban a magasabb osztályba jutást. Ennek oka egyszerű: a klubok többsége nehéz anyagi helyzetben van.

Sajnos ez a megyei II-es egyesületekről is elmondható. A Nagycsécs a téli szünetben jelentette be visszalépését. Az Ónod hasonlóan nehéz helyzetben van, de több településről érkeznek aggasztó hírek. Akadt olyan csapat is, amely kivívta ugyan a megyei I-be vagy a megyei II-be jutás jogát az elmúlt év nyarán, ám – anyagiak híján – nem vállalta a magasabb osztályú szereplést. Balázs Andrást, a megyei labdarúgó-szövetség elnökét arról is kérdeztük, ők mit tehetnek ebben a helyzetben?

A szövetség segít, ha tud – A labdarúgó-szövetség saját eszközeivel segít a krízis helyzetbe jutott kluboknak, ha azok kérik – mondta a szövetség első embere. – Ezen túl azonban nem sokat tehetünk. Központi intézkedés kellene. Valaha volt úgynevezett fejkvóta a sportra, így egy-egy település ezt a „pántlikázott” pénzt kénytelen volt erre fordítani. Jelenleg nincs ilyen rendszer, pedig elkelne valami hasonló. Az elnök szerint sok helyen jó együttműködéssel, összefogással és egy kis jóindulattal előteremthetők a források még akkor is, ha az önkormányzatok sem dúskálnak az anyagi javakban. Több településen van erre jó példa.

A sport közügy kell(ene), legyen – Úgy vélem – sokakkal egyetértésben –, hogy a sport politikán felül álló dolog kellene, hogy legyen mindenütt – folytatta Balázs András. – Sajnos tudok olyan klubokról, ahol a helyi vezetés és a sportvezetők ellenkező pártszimpátiája miatt marad el a támogatás biztosítása. Ez pedig senkinek sem jó!

Pataji László

Vissza